Hahó, túrázók! Figyeljenek a viperákra!

Itt a viperaidény, ráadásul a kánikula miatt a hüllők még mérgesebbek.
Hirdetés

A gyanú szerint vipera marta meg azt az idős férfit, akit a mentősök Maroshévízről szerda reggel a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházba szállítottak. A kórházban a nyáron eddig három személyt kezeltek kígyómarás miatt. A Digi24 hírtelevízió összeállítása szerint a Hargita megyében dolgozó hegyimentősök arra figyelmeztetik a turistákat, hogy a nagy meleg miatt fokozódott a viperamarás veszélye.

Azt tanácsolják a hegyekben túrázóknak, hogy bakancsot, hosszú nadrágot és fehér zoknit viseljenek, nézzék meg, hová lépnek, legyen náluk bot, amellyel ajánlott megmozgatni, csapkodni a bokrokat. Nem szabad ugyanakkor nagyobb köveket felemelni, hisz ezek alatt ott lehet a kígyó. Ha valakit vipera mart meg, akkor azonnal hívni kell a 112-es egységes segélyhívót.

Figyelmeztetéssel fordult a lakossághoz a Hunyad megyei közegészségügyi igazgatóság is: hegyi túrák során óvakodjanak a viperáktól. Nyáron, főleg a hegyekben megvan az esélye viperákkal találkozni, amelyek június és augusztus között, párzási időszakban igen agresszívek. A közegészségügyi igazgatóság figyelmeztetője szerint, amikor a hegyekben túráznak, vagy a várban járnak, fokozottan figyeljenek, ne térjenek le a kitaposott utakról, ösvényekről, s mindenképpen mellőzzék a hegymászást a sziklás részeken! A viperák maguktól ritkán támadnak emberre, inkább akkor harapnak, amikor az emberek bántják, vagy véletlenül rájuk taposnak.

 

Viperaharapás esetén a seb fölött szorosan el kell kötni a testrészt, hogy a méreg minél nehezebben kerüljön be a vérkeringésbe, s sürgősen a kórházba kell igyekezni. Orvosi kezelés nélkül a viperaharapás öt órán belül halált okozhat.
 

Hirdetés