Romániának is jó, ha az EU az Egyesült Államokkal kereskedik

Winkler optimistán tekint az Európai Unió és az Amerikai Egyesült Államok között formálódó szabad kereskedelmi egyezményre, röviden a TTIP-re.
Hirdetés

Egy tartalmas és minden európai polgár számára kedvező feltételekre épített transzatlanti megállapodás felgyorsíthatja a közép és kelet-európai államok, közöttük Románia esetében is az EU integrációs folyamatot, annak ellenére, hogy első hangzásra, talán paradoxnak tűnhet ez a kijelentés – véli Winkler Gyula EP-képviselő, az európai parlament Nemzetközi Kereskedelmi Bizottságának (INTA) alelnöke.

A transzatlanti kereskedelmi és beruházási partnerségi megállapodás (TTIP) fontosságát hangsúlyozta, mondván: „még ha Románia nem is bajnoka az Egyesült Államokkal való kétoldalú kereskedelmi kapcsolatnak, a közvetlen mellett közvetett előnyei is származhatnak a TTIP megállapodás ratifikálásából”. A Parlament a Nemzetközi Kereskedelmi Bizottság által előkészített és további 13 szakbizottság véleményét tartalmazó jelentésről szavazott szerdán, Strasbourgban,

elfogadva a transzatlanti kereskedelmi és beruházási partnerségi megállapodásról szóló jelentést.

Az RMDSZ EP-képviselője rámutatott: Romániának egy viszonylag szerény, mindössze két milliárd dollár értékű kétoldalú kereskedelmi kapcsolata van az Egyesült Államokkal, ellenben a közvetett előnyök egyértelművé válnak, ha figyelembe vesszük, hogy Németország az első számú kereskedelmi partnerünk és a kétoldalú kereskedelem értéke meghaladja a 21 milliárd eurót.

„Ez az egyik érvem, amiért támogatom a TTIP megkötését és támogattam ma szavazatommal, a tárgyalásokra vonatkozó jelentés elfogadását” – fogalmazott indoklásában Winkler Gyula, az RMDSZ EP- képviselője. 

Szerinte egy másik érv, amely a TTIP megállapodás mellett szól, és ez kiemelten szerepel az EP vitához benyújtott írásos nyilatkozatában, arra utal, hogy

az Amerikai Egyesült Államok és az EU világpiaci viszonya kettős: versenytársak és szövetségesek egyaránt.

Hirdetés

Továbbá, Winkler nyilatkozatában utalt a rendkívül feszült és bonyolult nemzetközi helyzetre is, amelyben Ázsia feltörekvő gazdaságai túlértékelődtek.

„A gazdasági elemzők dicsérik az ázsiai országok látványos gazdasági növekedését, de ez vajon fenntartható-e? A partnerség ezekkel a gazdaságokkal fontos Európa számára. De értékeink összeegyeztethetők-e?” – fogalmazott az RMDSZ EP- képviselője. Winkler szerint a TTIP megállapodás szükséges eszköz egy olyan Európa számára, amely jövőjét tervezi.

Ugyanakkor az EU és EÁ közötti kapocs sokkal fontosabb, mint a különbségek.

Winkler kitért arra is, hogy az Európai Bizottság tárgyalóinak figyelembe kell venni az EP álláspontját, hiszen csupán ez jelent garanciát arra, hogy a TTIP megállapodás végleges szövege átmegy az európai képviselők szavazatán. 

Hirdetés