Régizenétől hangos a héten Csíkszereda

Ha személyesen nem is lehetünk ott a 35. Csíkszeredai Régizene Fesztiválon, a helyszínen készített fotók segítenek belekóstolni a rendezvény hangulatába.
Hirdetés

Megkezdődött a 35. Csíkszeredai Régizene Fesztivál, amelynek vasárnapig tartó programjában az olasz zene foglalja el a központi helyet. Filip Ignác Csaba, a fesztivál művészeti vezetője az MTI-nek csütörtökön elmondta, hogy az idén is sikerült több olyan együttest meghívni, amelyek nemzetközi szinten az élvonalba tartoznak.

Kiemelte a német Santenay, az olasz La Fonte Musica együtteseket – amelyek csütörtökön este lépnek fel –, a csak pengetős hangszereken játszó luxemburgi Artemandolinet és a párizsi Lacertae-t. Ez utóbbi együttes a szerpent nevű fúvós hangszert is megszólaltatja, ami Romániában premiernek számít.

Romániából részt vesz a bukaresti Lyceum Consort, a nagykárolyi Carmina Renascentia, a kolozsvári Flauto Dolce és a Transylvania Barokk Együttes, a sepsiszentgyörgyi, brassói, csíkszeredai zenetanárokból álló Codex, valamint a baróti Kájoni Consort.

A művészeti vezető kiemelte, hogy a fesztivál elnyerte az Európai Bizottság által kezdeményezett, Európa legrangosabb fesztiváljait nyilvántartó Európa a Fesztiválokért, a Fesztiválok Európáért (EFFE) szakmai szervezet elismerését, ami azt jelenti, hogy a csíkszeredai seregszemle megjelenik a legrangosabb régizenei fesztiválok sorában.

Hirdetés

A fesztivál az idén először lép ki Csíkszereda vonzáskörzetéből, így a Barokk Fesztivál Zenekar – amely a fesztivál idejére áll össze a romániai régizene-együttesek tagjaiból – szombaton Bukarestben a római katolikus Szent József-székesegyházban lép fel Ulrike Titze drezdai hegedűművész vezetésével. A koncert a Román Kulturális Intézet támogatásának és a Balassi Intézet szervezésének köszönhetően lesz hallható a román fővárosban.

A fesztivállal párhuzamosan zajlanak a nyolcadik alkalommal megszervezett régizenei egyetem kurzusai, ahol korabeli hangszereket és táncokat tanítanak az érdeklődőknek. Filip Ignác Csaba elmondta, hogy Csíkszeredában már nagy hagyománya van a fesztiválnak, így minden helyszínen, a csíkszeredai Mikó-várban is telt házasak a koncertek.

Az első fesztivált Csíkszeredában 35 évvel ezelőtt szervezték meg Kájoni János emlékére. 1986 és 1989 között a kommunista hatóságok betiltották, majd a rendszerváltoztatás után a csíkszeredai és Hargita megyei önkormányzat közös szervezésében indult újra.

Fotó: Facebook/Csíkszeredai Régizene Fesztivál

Hirdetés