Nagy az egyetértés a román és az olasz diplomácia között

Az Olaszországban élő másfél millió román nagyon jól beilleszkedett.
Hirdetés

Elismeréssel beszélt az Olaszországban élő román közösség társadalmi beilleszkedéséről Paolo Gentiloni olasz külügyminiszter csütörtökön Bukarestben, ugyanakkor a menekültválság uniós szintű megoldási lehetőségeiről is egyeztetett vendéglátójával, Bogdan Aurescuval.

A két külügyminiszter közös sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy másfél millió román él Olaszországban, ez a legnépesebb nem olasz közösség Itáliában. Gentiloni szerint szociális és kulturális beilleszkedésüket az olasz hatóságok nagyon jónak ítélik meg. Fontos tendenciának nevezte, hogy az utóbbi években

egyre több kis és közepes vállalkozást indítottak el és működtetnek az Olaszországban élő románok.

Az olasz diplomácia vezetője üdvözölte, hogy Románia is az Európai Unió közös felelősségét hangsúlyozza a menekültkérdésben, s a kétoldalú tárgyaláson is megerősítette: kész részt vállalni a válság megoldásában.

A hírforrások kormányzati forrásokra hivatkozva csütörtökön azt közölték, hogy Románia csaknem kétezer migránst venne át Olaszországtól és Görögországtól, de az olasz és román külügyminiszteri sajtótájékoztatón erről nem hangzottak el részletek.

Hirdetés

Aurescu mindössze országa elvi álláspontját ismertette, miszerint Románia egy kiegyensúlyozott megoldást támogat, amely a szolidaritáson és

a felelősség uniós szintű megosztásán alapul, de figyelembe veszi a tagországok társadalmi és gazdasági helyzetét is.

Aurescu elmondta, megbeszélésükön az ukrajnai és a görög válságot is áttekintették Gentilonival, a sajtótájékoztatón pedig hadisír-egyezményt írtak alá, amelyben Románia és Olaszország vállalja, hogy gondozza a másik fél hősi halottainak sírját. Elmondásuk szerint Olaszország területén az első világháborúban kétezer romániai, míg Románia területén a 20 század folyamát mintegy 2200 olasz katona esett el.

Hirdetés