Románia nagyon támogatja Moldova EU-s integrációját

Klaus Johannis szerint ez olyan többletesélyt jelent Moldova számára, mellyel annak idején Románia nem rendelkezett.
Hirdetés

Románia a legőszintébb és legelkötelezettebb támogatója Moldova európai integrációjának, s ez olyan esélyt jelent Chișinăunak, amellyel Bukarest nem rendelkezett, amikor felvételét kérte az Európai Unióba – hangsúlyozta Klaus Johannis államfő kedden, miután Nicolae Timofti moldovai elnökkel tárgyalt.

Az államfők megbeszélésére abból az alkalomból került sor, hogy Timoftit díszdoktorrá avatta a suceavai Ștefan cel Mare Egyetem. Johannis üdvözölte, hogy a moldovai városok többségében – köztük a fővárosban is – az európai elkötelezettségű pártok jelöltjei győztek az önkormányzati választásokon. Ez azt bizonyítja, hogy

Moldova európai integrációját nemcsak az EU, vagy Románia szorgalmazza, hanem a moldovai polgárok is – tette hozzá az államfő.

A két elnök közös sajtótájékoztatóján Timofti kifejtette: Románia ma már Moldova legfontosabb kereskedelmi partnere, s a két ország közösen dolgozik azokon az infrastruktúra-fejlesztéseken, amelyek bekötik a Moldovai Köztársaságot az európai energetikai hálózatba. Megemlítette, hogy Románia Moldovára is kiterjesztette a SMURD rohammentő-szolgálat projektet. A tájékoztatón az is elhangzott, hogy Bukarest ötezer ösztöndíjat biztosít a romániai egyetemeken tanuló moldovai hallgatóknak.

A két államfő jelezte, hogy a térség biztonsági kérdéseit és a – hivatalosan Moldovához tartozó –

szakadár Dnyeszteren-túli terület helyzetét is áttekintették, de következtetéseiket nem részletezték.

Hirdetés

A Moldovai Köztársaság tavaly júniusban kötött társulási egyezményt az Európai Unióval, ami Moszkva rosszallását váltotta ki. Az ukrajnai válság kirobbanása nyomán a román és a moldovai hatóságok több ízben kifejezték aggodalmukat, hogy Oroszország – a Krím elcsatolásának mintájára – a hivatalosan Moldovához tartozó, a gyakorlatban önállósult szakadár Dnyeszter-mentét is annektálná, ahol jelenleg is orosz „békefenntartók” csapatok állomásoznak. 

Fotó: http://presidency.ro/

Hirdetés