A referendumsiker ellenére lemondott a görög pénzügyminiszter

Nem akar a tárgyalások sikerének útjában állni.
Hirdetés

Megvan a görög válság első magas rangú áldozata: bejelentette lemondását Jánisz Varufakisz görög pénzügyminiszter annak ellenére, hogy a kormány győzelmét hozta a külföldi hitelezők által elvárt takarékossági intézkedésekről előző nap rendezett görögországi népszavazás.

A tárcavezető a Twitter közösségi oldalon jelentette be, hogy lemond. Mint érzékeltette, távozására azért volt szükség, hogy a görög kormány könnyebben megállapodjon a hitelezőkkel. Miután lemondott, a következőket írta a blogján: „Nem sokkal a referendum eredményének bejelentése után tudomásomra jutott, hogy az eurócsoportból (az euróövezeti pénzügyminiszterek közül) néhányan és más partnerek azt szeretnék, ha nem vennék részt a testület ülésein, és a miniszterelnök (Alekszisz Ciprasz) úgy ítélte meg, hogy ez hasznos lehet a számára a megállapodás elérése szempontjából”.

Hozzátette, hogy ezért hétfői hatállyal távozik a pénzügyminisztérium éléről.

„Kötelességemnek tartom, hogy segítsek kiaknázni azt a tőkét, amelyet a görög néptől kaptunk a tegnapi (vasárnapi) népszavazáson” – fogalmazott. Mint írta, a népszavazás eredményéért nagy árat kell fizetni, „ahogy az megszokott a demokratikus jogokért folytatott harcban”. Kijelentette, meg kell állapodni a hitelezőkkel úgy, hogy a megállapodás tartalmazza „a görög államadósság átstrukturálását, kevesebb megszorítást, a javak átcsoportosítását a rászorulóknak és igazi reformokat”.

Varufakisz elidegenítette magától euróövezeti kollégáit azzal, hogy rendszeresen durva kifejezésekkel illette Görögország hitelezőit. A múlt héten tovább rontotta a már amúgy is fagyos viszonyt azzal, hogy a „terrorizmushoz” hasonlította, ahogy a hitelezők szavai szerint próbálják megfélemlíteni a görög népet, hogy fogadjanak el még több megszorítást.
 

Hirdetés