Perel az Átlátszó Erdély a közszolgálati rádió munkatársainak névsoráért

Ki szeretnék deríteni, vannak-e még politikai alapon a közmédiába ejtőernyőzött személyek, akik valójában be sem járnak dolgozni.
Hirdetés

Peres úton próbálja az Átlátszó Erdély kideríteni, hogy vannak-e még Debreczeni Hajnalkák a közszolgálati rádió magyar szerkesztőségeiben? A kézenfekvő kérdés azt követően merült föl, hogy elült az RMDSZ-elnök sajtósának a munkavállalásával kapcsolatos botrány.

A márciusban kirobbant ügy lényege az volt, hogy Debreczeni Hajnalka – miközben érdemi munkát nem végzett, a szerkesztő kollégái pedig sosem látták a szerkesztőségben – csinos havi fizetést vett fel a Kolozsvári Rádiótól körülbelül 4 éven keresztül.

Április 2-án az Átlátszó Erdéky közérdekű adatigényléssel fordult az Országos Rádiótársasághoz, melyben azt kérte: küldjék el három szerkesztőség – a Kolozsvári Rádió magyar szerkesztősége, a Marosvásárhelyi Rádió magyar szerkesztősége, valamint a bukaresti Nemzeti Kisebbségi Szerkesztőség – alkalmazottainak a listáját, az alkalmazás időpontját, valamint az általuk betöltött munkakört, beleértve azokét is, akiknek a munkaszerződése fel van függesztve.

Április 22-én egészen érdekes választ kaptak: eszerint az Országos Rádiótársaság nem sorolható azon közintézmények közé, melyek közérdekű adatigénylésekre kötelesek válaszolni. Kifogásolták még, hogy az adatigénylést nem írták alá, és kijelentették: a kért lista személyes adatnak minősül.

Hirdetés

Hiába érvelt az Átlátszó amellett, hogy az Országos Rádiótársaság – mivel közpénzből működik – igenis az 544-es törvény hatálya alá esik, kérésünk pedig azért nem sérti a személyes adatok védelméről szóló törvényt, mert a rádiónál munkát végző újságírók, szerkesztők nevei jelenleg is nyilvánosak, a neveket adásban beolvassák, mi több, azok a rádió honlapján, az impresszumokban is megtalálhatóak.

Végül az Átlátszó panaszt tett a Kolozsvári Törvényszéken: mondja ki a bíró, hogy ebben az esetben személyes adatnak számítanak-e az újságírók nevei, vagy sem.
 

Hirdetés