A Jazz in the Park még mindig nincs a parkban

Pedig már, úgymond, három napja dübörög. Csak csendben, csak halkan, hogy senki meg ne hallja.
Hirdetés

Tényleg nem értjük, miért kellett ezt az amúgy irtó vagány, meg trendi, meg cuki fesztivált így széthúzni. Talán, hogy a román sajtóban ilyen mondatokat lehessen olvasni: Európa e részének legfontosabb dzsesszfesztiválja kolozsvári illetőségű. Vajon Európa melyik részére gondol a cikkíró? Nézem a térképet, és nem érem fel ésszel. Mert hogy tele van a környék rangosabbnál rangosabb dzsesszfesztekkel.

Szóval, három napja dübörög a parki dzsessz a Kincses Városban. De a Sétatér üres. Mert egy kocsmában, a Kolozsvári Állami Magyar Operában és a Szamos-parton zajlik a feszt. Illetve, egy-egy koncert. Vagy, ha a mai kínálatra gondolok, olyan bandák tolják, akikről minden eszünkbe jut, a dzsesszen kívül.

Na de nézzük a holnapi felhozatalt, amely továbbra sem mozdul el az eddigi helyzethez képest. (Komolyan, megáll az ész!)

A Szamos-part (Grigorescu negyed) ismét délután kettőkor nyit, és lazázás van. Meg DJ-k. Meg bár. Meg napozás.

Aztán este hétkor beindul a koncertgépezet. Ismét három zenekar rázza a rongyot a parton.

1. A bukaresti The Rank & Fashion nyitja a sort. Akik természetesen electro swinget (vagyis kortárs swing, house-szal, hip hoppal, dance-szel, ja és némi dzsesszel fűszerezve) és nu jazzt (ami olyan a dzsesszhez képest, mint a punk a rockhoz képest, na ja) játszanak.

 

 

2. Utánuk a marosvásárhelyi Koszika & The Hot Shots következik. Az erdélyi prérin kellőképpen ismert zenekar saját bevallása szerint a diszkótól a dzsesszen keresztül népdalfeldolgozásokig és coverekig bármit játszik. Szóval még egy eklektikus banda.

 

Hirdetés

 

3. A sort Lucia zárja. Vagy polgári nevén Lucia-Maria Popescu. Egy pop- és soul-énekesnő! (Úgy látszik, a tisztább dzsesszre továbbra is várni kell.)

 

 

Közben a Kolozsvári Állami Magyar Operában (ki hitte volna) Stephane Grapelli emléke előtt tiszteleg Florin Niculescu. Na, ő már közelebb áll a dzsesszhez. Roma származású hegedűs, 1991 óta Franciaországban él, és a Django Reinhardt által elindított gypsy jazz stílus jeles képviselője. Aki szereti a műfajt vagy kíváncsi rá, vehet jegyet, oszt megnézheti.

 

 

Na, hát ez van holnapra. Mit is mondjunk: olyan nagy fesztiválszaga nincs ennek. Na de majd péntektől. A parkban!

Hirdetés