Kik a legtermékenyebb börtönírók?

Csak úgy ontják magukból a köteteket az elítélt politikusok és üzletemberek.
Hirdetés

A törvény lehetővé teszi, hogy a az elítéltek börtönbüntetését 30 nappal lerövidítsék, ha tudományos munkákat írnak és jelentetnek meg. Ezt a lehetőséget az utóbbi években alaposan kihasználják az elítéltek.

A statisztikák szerint míg 2012-ben csak hét ilyen munkát írtak a büntetés-végrehajtási intézetekben, 2014 januárjától mostanig 197 könyv készült a rácsok mögött.

A szerzők nagy része egykori politikus, magas rangú köztisztviselő, üzletember. Van azonban néhány fura eset is. Például egy kábítószercsempész a turizmusról, egy kenőpénz elfogadásáért elítélt közúti rendőr pedig a napelemes autóról írt tudományos értekezést. Egy üzemanyagtolvaj gasztronómiai szakmunkát, egy énekes fogorvosi könyvet, egy nemi erőszak miatt elítélt férfi pedig négy pénzügyi értekezést írt.

A börtönben folyó tudományos munka abszolút bajnoka azonban egy politikus. Nicolae Vasilescu egykori PSD-képviselő nem kevesebb, mint kilenc, politikai témájú könyvet írt. Vasilescut 2013-ban ítélték két évre befolyással való visszaélés miatt.

A második helyen a csalás miatt elítélt Dinel Staicu üzletember, az Universitatea Craiova sportklub egykori tulajdonosa áll öt, gazdasági, pénzügyi témákkal foglalkozó kötettel.

Szintén öt kötetet írt a börtönben Gigi Becali fociklub-tulajdonos és egykori politikus, munkái vallási és politikai kérdéseket boncolgatnak.

Ehhez képest a magasan képzett jogászprofesszor, politikus, egykori miniszterelnök Adrian Năstase csak két könyvet írt. Ő kilenc hónapot töltött börtönben zsarolás és kenőpénz elfogadása miatt.

Nagy Zsolt egykori RMDSZ-es távközlési minisztert idén január végén ítélték el a stratégiai privatizációk ügyében, azóta írt egy Marosvásárhelyről szóló könyvet.

További ötkötetes szerzők (zárójelben az elkövetett bűncselekmény):

Hirdetés

Ioan Berghezan, ügyész (befolyással való visszaélés)
Gheorghe Copos üzletember (csalás, adócsalás)
Nicolae Cristea, a lottótársaság egykori igazgatója (csalás)
Ştefan Rădulescu üzletember (sikkasztás)
Dan Voiculescu üzletember, politikus (pénzmosás)

Négy könyvet írtak:

Gheorghe Mencinicopschi, orvos-biológus (befolyással való visszaélés, okirathamisítás)
Cornel Penescu üzletember, fociklub-tulajdonos (megvesztegetés)
Dragoş Virgiliu Oprea (nemi erőszak)
Constantin Tiberiu Pătru újságíró (csalás, pénzmosás)
Gheorghe Popescu labdarúgó, üzletember (pénzmosás, adócsalás)
Dumitru Rebegea, törvényszéki bíró (kenőpénz elfogadása)
Remus Virgil Baciu, az az Országos Tulajdon- visszaszolgáltató Hatóság egykori elnöke (befolyással való visszaélés, kenőpénz elfogadása)

Háromkötetes szerzők:

Dan Păsat egykori PDL-képviselő (zsarolás)
Sorin Roşca Stănescu újságíró, egykori PNL-szenátor (illegális tőzsdei ügyletek)
Antonie Solomon, Craiova egykori polgármestere (kenőpénz elfogadása)
Sorin Apostu, Kolozsvár korábbi polgármestere ( kenőpénz elfogadása)

További nevek az alábbi linkeken.

Hirdetés