Zavargások törtek ki a debreceni menekülttáborban

Botokkal felfegyverkezve autósokra támadtak, kukákat gyújtottak fel. A rendőrség nagy erőkkel van jelen a helyszínen.
Hirdetés

Autósokra támadt a debreceni migrációs tábor mintegy száz lakója, botokkal felfegyverkezve hétfő délután a tábor melletti 471-es számú úton. A környékbeliek elmondása szerint

botokkal ütötték és megdobálták a leálló személyautókat és autóbuszokat,

és felgyújtották az út menti kukákat. Sérültekről nincs információ.

A rendőrség rendkívüli erőkkel van a helyszínen – tapasztalta az MTI tudósítója. Miután a támadók visszahúzódtak a táborba, a befogadóállomás bejáratánál farkasszemet néznek a felsorakozott, pajzsot viselő rendvédelmi erőkkel. A kapu túloldalán több tucatnyian állnak, néha rigmusokat skandálnak, többször azt kiabálták, hogy „Allah akbar”.

A tábor bejáratához folyamatosan érkeztek rendőrségi kocsik, jelen vannak a mentők és a tűzoltók is. A rendvédelmi erők ruháján rendőrség, készenléti rendőrség és határőrség felirat olvasható. Az összetűzés állítólag

két migráns vallási konfliktusa miatt robbant ki

a debreceni menekülteket befogadó állomáson, ezt erősítette meg a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense, Demeter Erika is. A konfliktus elmérgesedett, abba az állomáson tartózkodó menedékkérelmet benyújtók közül több százan kapcsolódtak be.
A meneköltek lezárták a 471-es számú főutat, kukát gyújtottak fel és megdobálták az autósokat.

A rendőrök könnygázt vetettek be

a csoportosulás feloszlatására, lőfegyvert nem használtak, az összetűzésben senki nem sérült meg, egy embert a rendőrség őrizetbe vett.

Hirdetés

Az esetleges további konfliktusok elkerülése érdekében a rendőrség a helyszínen és környékén továbbra is fenntartja a kiemelt rendőri jelenlétet – írta közleményében a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság.

Az MTI tudósítójának többen a helyszínen azt erősítették meg, hogy az egyik táborlakó megtaposta a Koránt, és emiatt történt az összetűzés.   

Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI

Hirdetés