Nagyváradi ráncfelvarrás, akadályversennyel egybekötve

Ha létezne munkagép-kerülgetős terepsport, abban minden bizonnyal a váradiak lennének a bajnokok. Körkép.
Hirdetés

Nehéz a dolga annak, aki Nagyváradra látogató turistákat kalauzol(na) a városban, alig van ugyanis olyan nevezetessége a Pece parti Párizsnak, mely nincs éppen felújítás alatt. Az utóbbi száz évben nemigen végeztek ekkora ráncfelvarrást a városon: egyszerre dolgoznak a várban, a főtéren, a Gombán, a Sas palotában, a Kossuth és a Zöldfa utcákban, és akkor még nem is említettük az épülő gyorsforgalmi utat, az aquaparkot vagy a műemlékeken, templomokon, zsinagógákon végzett restaurálást.

A város szemmel láthatóan épül-szépül, már csak türelem kell az ezzel járó por, közlekedési káosz és a lassan terepsportnak számító munkagép-kerülgetés elviseléséhez. Mindez azért zúdul ömlesztve a váradiak nyakába, mert az önkormányzat körmére égett a gyertya. Az előző évek európai uniós pályázatai „beértek”, ami azt jelenti, hogy év végéig mindent be kell fejezni ahhoz, hogy ne ússzon el az EU-s zsé. A rohamtempót látva joggal tevődik fel a kérdés, nem megy-e a munka minőségének rovására ez a nagy sietség? A választ csak akkor tudjuk megadni, ha látjuk a végeredményt. Addig is, íme egy kis ízelítő a váradi „apokalipszisből”.

Virtuális sétánkat kezdjük a Kálvária-dombon, azaz a Gombán. Ottjártunkkor éppen így nézett ki a leendő botanikus kert és szabadtéri amfiteátrum, azóta állítólag sokat haladtak a munkával. Június végére kellett volna befejezzék a kivitelezést, de kérvényezték a határidő meghosszabbítását a vasúti átjáró felújítása miatt.

A Kossuth utcában a nemrég felújított neológ zsinagóga mellett egy háromszintes mélygarázst épít az önkormányzat, tetejére zöldövezetet terveznek. A munkálatok határideje: 2016 augusztusa, szóval még egy ideig ez a kilátás fogadja a Szent László hídról bámészkodó turistákat. 

A múlt héten lezárták az autósforgalmat a Szent László hídon a főtéren zajló térfelújítási munkálatok miatt. Folyamatban van a híd felújítására kiírt közbeszerzési eljárás is. De hogy miért hordtak betondarabokat a híd közepére, az rejtély marad. 

A Kossuth utcában azon kívül, hogy mélygarázst építenek, folyamatban van a csatornahálózat felújítása és a villamossínek áthelyezése is. 

Repül a nehéz kő: ki tudja, hol áll meg? A főtéren nagyon dolgoznak. 

Vitéz Mihály pedig jól tűri a felfordulást.

Hirdetés

A Zöldfa utcából sétálóutcát alakítanak ki. Jelenleg viszont szinte ez az egyetlen utca, ahol még parkolni is lehet. 

 A repülő nehéz kövek végül ilyen szép burkolatot alkotnak. 

A Sas palotát is felállványozták. Kívül-belül. 

Ez már a Teleki (Városháza) utca. Itt is dolgoznak valamit. De mit, kik és mikor? Háttérben a felállványozott újvárosi református templom. 

A városból kicsit kilépve, láthatjuk, hogy épülget az a közúti felüljáró is, mely a METRO bevásárlóközpont mellett a DN1 országúthoz kapcsolja a körgyűrűt.

Ez pedig a leendő gyorsforgalmi út nyomvonala, ahol szintén dolgoznak, a környéken lakók nagy örömére. A csendes, kertvárosi hangulatot idéző domboldalt szétverték, az itt élőknek madárfütty helyett ezentúl a gyorsforgalmi út zajával kell megbarátkozniuk. 

Hirdetés