A bivalyoktól a hálózatelméletig és vissza

Mi köt össze két székely embert, akik teljesen más életutat jártak be? Közös portréfilm készült Barabási Albert Lászlóról és Kolumbán Gáborról.
Hirdetés

Mindketten közismertek, azonos gyökerekkel rendelkeznek, mégis markánsan eltérő életpályát futottak be.

Barabási Albert Lászlót a ma élő legismertebb magyar tudósként tartják számon, a hálózatkutatás atyjaként, a káoszelmélet szakértőjeként – és esélyes Nobel-várományosként. Élete Boston és Budapest között zajlik, könyveit számos nyelvre lefordították, de erdélyi, székely gyökereit mindig büszkén vállalta. Kolumbán Gábor fizikus-közgazdász és egyetemi oktató, egykor gyakorló politikus, jelenleg visszavonultan él Énlakán, tanyáján ötven bivallyal.

Kevesen tudják, hogy Barabási mentorának tartja Kolumbánt, hiszen a bukaresti egyetemen utóbbi volt a káoszelmélet romániai úttörője. A később világhírnevet szerző tudós Kolumbán ösztönzésére kezdett foglalkozni a témával és a bonyolult hálózatok kutatásával.
 
Lukács Csaba és Marossy Géza közel egyórás dokumentumfilmet forgatott róluk, A két székely címmel, amelyet most Kolozsváron mutatnak be. Miben hasonlítanak és miben különböznek? Megtalálták-e a boldogságukat? Mindezen kérdésekre választ kapnak azok, akik ellátogatnak június 19-én, pénteken (azaz MA) 18 órától a Sapientia EMTE Tordai úti épületébe. A film után Laczkó Vass Róbert színművész beszélget a film rendezőivel.

Hirdetés