Ha románul kérik, esetleg lehet Wass Albert park

A kézdivásárhelyi HVIM kezdeményezése ugyanis nem tartja be a formai követelményeket.
Hirdetés

A kézdivásárhelyi városházára benyújtott iratok alapján nincs törvényes keret arra, hogy a helyi tanács napirendre tűzze a Millennium park átkeresztelését Wass Albert Parkká, amint azt a vármegyések kérték – közölte Zátyi András jegyző.

A HVIM aláírásgyűjtést kezdeményezett annak érdekében, hogy nevezzenek el egy közterületet Wass Albertről. Kezdeményezésüket 1479-en támogatták, az aláírásokat június 4-én iktatták a városházán.

Válaszában a jegyző azt is közölte: a fő gond az, hogy az állampolgárok által is támogatott beadványhoz nem csatoltak egy erről szóló határozattervezetet, amint arról a 2001/215-ös törvény 110-es cikkelyének 1. bekezdése rendelkezik. Ugyanakkor a kezdeményezők indoklása is hiányzik – mutatott rá. Zátyi András szerint a vármegyések magyar nyelven írt, aláírás és pecsét nélküli kérést csatoltak beadványukhoz, holott egy hivatalosan bejegyzett szervezet és a közhivatalok közötti levelezés az állam hivatalos nyelvén, tehát románul történik. Anyanyelven írt beadvánnyal csak a nemzeti kisebbségekhez tartozó állampolgárok (tehát nem szervezetek) fordulhatnak a helyi közigazgatási szervekhez – közölte a jegyző.

Kép: Iochom István/Háromszék

Hirdetés