Eltüntetnék a szentgyörgyi szovjet emlékművet

Az EMNP tanácsosa szerint az omladozó emlékműnek nincs helye az Erzsébet parkban.
Hirdetés

A sepsiszentgyörgyi Erzsébet park átalakítása és bővítése alkalmából le kellene bontani az úgynevezett szovjet hősök emlékművét is, véli Czegő Zoltán, az Erdélyi Magyar Néppárt helyi tanácsosa, aki a hétfői ülésen azt kérte a tanácstól, fogadjon el egy határozatot erre vonatkozóan.

A tanácsos elmondta, az obeliszk tartozékait, a vörös csillagot és a feliratot még 1991-ben eltávolították az oszlopról, és jelen pillanatban már csak „egy rom” áll a parkban, egy tragikus történelmi korra emlékeztetve. Sztakics Éva alpolgármester szerint a városi önkormányzat már több ízben próbálkozott az obeliszk elköltöztetésével, de a Románia és Oroszország közötti egyezmények miatt a szándék meghiúsult.

„Az emlékmű lebontása olyan konfliktust idézne elő, amelyet nem hiszem, hogy a város fel tudna vállalni” – fogalmazott. Az alpolgármester azt is elmagyarázta, a város vezetősége ebben a kérdésben tárgyalt az orosz katonai attaséval is. Czegő válaszában megjegyezte, „nem hiszem, hogy Oroszország hadat üzenne Sepsiszentgyörgynek, ha ezt a romot eltávolítanánk a parkból”.
 

Hirdetés