Emlékezetkultúra: ki az a Kiss Sándor?

A letartóztatott. Ha esetleg valaki nem tudná.
Hirdetés

Az RMDSZ-es Kiss Sándor az egyik legbefolyásosabb ember Bihar megyében. A volt tévészerelő, jelenlegi Bihar megyei tanácselnök-helyettes és Bihar megyei RMDSZ-elnök Kisst négy napja, 2015. június 2-án vették őrizetbe az Országos Korrupcióellenes Igazgatóság (DNA) nagyváradi kirendeltségének ügyészei. Kisst pénzmosással, hivatallal való visszaéléssel, megvesztegetés elfogadásával és befolyással való üzérkedéssel vádolják.

Kiss Sándor a politika révén lett a megye befolyásos embere. Egyszerű tévészerelőből Bihar egyik irányítója, az RMDSZ vezetője és több millió eurós vállalkozások tulajdonosa lett. Mindig tudta, kit kell megkenni és kit kell megfizetni a szolgálataiért.

Ha az állammal való üzletelésről, vagy az állam „átveréséről” van szó, a bihari bajnoki címet egyértelműen Kiss Sándornak, a Bihar Megyei Tanács jelenlegi alelnökének, az RMDSZ Bihar megyei elnökének lehet odaítélni.

Az eredetileg tévészerelő Kiss Sándor óriási vagyont halmozott fel, amióta belépett a politikába. A Bihar megyei RMDSZ elnökének, vagyonnyilatkozata szerint csaknem 300 ezer négyzetméternyi földje, de csaknem másfél millió eurónyi adóssága is van.

27 hektárnyi földje Hegyközpályi településen, Nagyváradtól néhány kilométerre van. Ebből a területből csak fél hektár külterület. Belényesújlakon, Rézbányán, de Nagyváradon is vannak földterületei.

Hirdetés

A vagyonnyilatkozatában három ingatlan szerepel. Egy óriási, 600 négyzetméteres nagyváradi ház, ahol van még egy 370 négyzetméteres ingatlana is, míg Belényesújlakon egy 100 négyzetméteres házzal rendelkezik.

Kissnek 2013-ban évi 50 ezer lej jövedelme volt a Bihar Megyei Tanács alelnökeként. Több mint 250 ezer lej értékű résztulajdona van különböző cégekben és több mint 8 millió lej és 350 ezer euró értékben adott kölcsön vállalatoknak és magánszemélyeknek. Ugyanakkor csaknem 700 ezer euró és 875 ezer svájci frank adóssága van.

A Bihar Megyei Tanács jelenlegi alelnökének vagyonnyilatkozata szerint nem rendelkezik járművel, ezzel szemben van egy 1982-ben gyártott, lakható utánfutója.

Hirdetés