Öngyilkosság: élen a székelyek

Még mindig nagyobb az átlagnál a magyarok körében az öngyilkosságra való hajlandóság.
Hirdetés

A Székelyföld még mindig élen jár, ami az öngyilkossági rátát illeti. Ilfov megyén kívül Hargita és Kovászna megyében jut a legtöbb öngyilkos százezer lakosra a törvényszéki orvostani intézeteket tömörítő hálózat legfrissebb összesítése szerint.

Tavaly országszerte összesen 2552 öngyilkosságot regisztráltak, valamivel kevesebbet, mint 2013-ban (2721 eset) és a 2012-ben (2753 eset). Az előző évekhez képest szintén a férfiak azok, akik sokkal nagyobb számban válnak meg önként életüktől, mint a nők (82, illetve 18 százalék).

Ami megyékre lebontott statisztikákat illeti, a legtöbb öngyilkosságot Bukarestben (203) és a marosvásárhelyi törvényszéki orvostani intézetnél (102) jegyezték. Maros megyét Iași (98), Bákó (91), Prahova (90), Konstanca (86), Hargita (83), Ilfov (80), Szatmár (85), Craiova (82), Bihar (78) megye követi, Kovászna megyében 49 esetet regisztráltak.

A legkevesebb öngyilkosságot Beszterce-Naszód (32), Mehedinți (29), Krassó-Szörény (28) és Szilágy (23) megyében követtek el 2014-ben.

Az esetek száma nem tükrözi az öngyilkossági hajlandóságot, azaz hogy mennyi öngyilkos jut százezer lakosra. Ilfov megyén kívül, ahol 29 öngyilkosság jut ennyi helybélire, tavaly is a két székely megye, Hargita (25,1) és Kovászna (23,7) megye vezette az országos negatív ranglistát. Kovászna megyét Szatmár (22,7) Tulcea (22,2) megye követi.
2013-ban ezek a számok Ilfov, Hargita és Kovászna megyében a következők voltak: 40,73; 26,67 és 22,33.

Hirdetés

Az öngyilkosok Romániában a kötél általi halált választják. Az összesítés adatai szerint a végzetes lépést elkövetők 78 százaléka választotta ezt a halálnemet, 7 százalékuk a mérgezést, és 7 százalékuk pedig a mélybe ugrást.
Horváth István szociológus szerint nincs tudományosan jól alátámasztott magyarázat arra, hogy a székelyföldi megyékben miért nagyobb az öngyilkossági hajlandóság, mint a román lakosság körében.

A hipotézisek közé sorolható, hogy a magas öngyilkossági ráta Székelyföldön összefügghet a családalapítási lehetőségekkel, a sajátos kulturális mintákkal, a családszerkezettel. Felmerült, hogy ott lehet magas a férfiak körében elkövetett öngyilkossági hajlandóság, ahol sok az agglegény, tehát az egyedül élő férfi, és elenyészőek a családalapítási lehetőségek különböző kulturális okok miatt. Ez lehet a magyarázata a nagyobb mértékű alkoholizmusnak, depressziónak is.

Bővebb információk az alábbi linken találhatók.
 

Hirdetés