Lelkesen fizetünk a mérgekért, és el is fogyasztjuk őket

Amikor külföldi gyümölcsöt vagy zöldséget fogyasztunk.
Hirdetés

Hogy van a földkerekségen annyi narancsfa, hogy a világ minden szupermarketjében százával található a 100%-os narancslé? – tette fel a költői kérdést Sikó-Barabási Sándor, a Kovászna Megyei Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóság vezetője a Székely Hírmondó kérdésére, hogy vajon mennyi káros anyag van az általunk elfogyasztott zöldségekben és gyümölcsökben.

Hozzátette, az is sok mindent elmond a téma kapcsán, ha a kerti és a nagyáruházi almát – de lehet ez másfajta gyümölcs, zöldség is – egymás mellé tesszük, a kerti sokkal rövidebb időn belül megromlik.

„Még ha nem is mondjuk ki, de tudjuk, egyes portékák vegyszerezve vannak. Belföldi, székelyföldi, háromszéki termékek esetében sem lehet vegyszermentes élelmiszerekről beszélni, ám tekintettel arra, hogy nem nagyipari szinten termelnek, jóval kevesebb vegyszert (műtrágyát, gyomirtót, serkentőket) használnak a gazdák” – fogalmazott Sikó.

Az évek során, Háromszéken csupán a téli periódusokban je¬gyeztek nagyobb rendellenességeket az élelmiszerbiztonsági ellenőrök: megtörtént a déli gyümölcsök esetében, hogy egyetlenegy mintából háromfajta gyomirtó-szert mutattak ki, a vegyszerek pedig meghaladták a szabályos határértékeket is.

A szakemberek szerint még ettől sem kell pánikba esni, hiszen igazán nagy mennyiség rendszeres fogyasztása szükséges ahhoz, hogy a hasonló mérgek felgyűljenek az emberi szervezetben, és károssá váljanak.
 

Hirdetés