Orbán Viktor: népvándorlás fenyegeti Európát

És ha nem teszünk semmit, akkor átalakítja a kontinens civilizációs arculatát, márpedig ha ez bekövetkezik, az „visszacsinálhatatlan”.
Hirdetés

A magyar miniszterelnök mindezt a 85 éves volt német kancellár, Helmut Kohl tiszteletére rendezett budapesti nemzetközi konferencián mondta. A tanácskozáson – amelyet a XX. Század Intézet és a Konrad Adenauer Stiftung szervezett – Orbán a Németország egyesítőjeként számon tartott kancellár méltatása mellett kitért olyan forró témákra is, mint a bevándorlás, a halálbüntetés vagy az európai válságkezelés módozatai. A miniszterelnök tézisei a következőképpen foglalhatók össze:

♦ Ha Európa multikulturálissá válik, onnan nincs visszaút.

A világon ma népvándorlás zajlik, és ez átalakíthatja az öreg kontinens civilizációs arculatát. Azért kell a bevándorlás és a népvándorlás kérdésével komolyan foglalkozni, mert „a folyamatok utóbb nem lesznek visszafordíthatóak”, egy multikulti Európából nincs visszaút se a keresztény Európához, se a nemzeti kultúrák világába.

♦ Magyarország nem akarja bevezetni a halálbüntetést. 

Orbán odáig ment, hogy kijelentette: a helyzet teljesen egyértelmű, igaza van az Európai Bizottság elnökének, a (mint nemrég többször láthattuk) tréfás kedvű Jean-Claude Junckernek abban, hogy egyetlen EU-tagállam sem vezethet be olyan szabályozást, amely ellentétes az Unió alapdokumentumával. 

♦ Az euró projektje elakadt. 

Ugyanis nem tört utat magának az a gondolat, hogy egy monetáris unió létrehozása kikényszeríti majd egy fiskális unió létrejöttét is. Szerinte ma mérsékelt optimizmus uralkodik az európai gazdaság jövőjét illetően, ami jó hír, „akkor is, ha semmi okunk sincs rá”.
 
Orbán szembeállította a racionális, logikus, elemző, strukturális reformoktól sem ódzkodó északi válságkezelést a délivel, amely szerint „majd az élet hozzáigazítja magát a változásokhoz”, a politikának csak az a dolga, hogy ehhez megadja a teret. Óva intett attól az „illúziótól”, hogy megtalálták azt az utat, amelyen az eurózónát ismét versenyképessé tudják tenni a világ más, ma előrébb járó gazdasági régióval. 

♦ A német egység a magyar szabadság és függetlenség záloga. 

Orbán méltatta Kohl munkásságát: a  kereszténydemokrata német kancellár arra vállalkozott, hogy lebontja az európai népeket egymástól elválasztó falakat, ő nyitotta ki Európa újraegyesítésének lehetőségét, az Európai Unió bővítési politikáját. Ő már egyszer meggyógyította Európát, a ma is beteg kontinens kezelése céljából nem is fordulhatnánk jobb doktorhoz.
 
Szerinte a magyarok mindig is úgy tekintettek a német egységre mint saját függetlenségük, szabadságuk garanciájára, mert „a német egyesítés az egyetlen, visszavonhatatlan garancia arra, hogy Magyarországot nem fogják újra megszállni, hogy nem jön vissza a hidegháború”.
 
Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI

Hirdetés