Durván letarolhatja a romániai erdőket a Schweighofer

És a rétyi fűrészüzem kapacitása is jóval nagyobb lehet az előzetesen bejelentettnél.
Hirdetés

A Holzindustrie Schweighofer (HS) osztrák feldolgozó hazai gyárai 2004-től mostanáig 80 ezer hektár erdőt – a főváros területének három és félszeresét – dolgoztak fel fűrészárunak – derül ki abból az oknyomozó riportból, melyet a napokban tett közzé honlapján a Rise Project.

A bukaresti és kolozsvári egyetemi hallgatók közreműködésével készült, Romana Puiuleţ által jegyzett írás részletesen ismerteti a társaság 12 legjelentősebb beszállítóját, illetve azt is, hogy azok mekkora jövedelemre tettek szert az előző években az együttműködés révén. (A HS által 2013–2014-ben felvásárolt nyersanyagmennyiség egyharmadát együttesen az érintett cégek szállították.)

Tavaly például az állami erdészet, a Romsilva állt a lista élén, mely 179 millió lejes bevételt könyvelt el – ebből közel 99 millió lejük a faanyag értékesítéséből származott. Az összesítés kilencedik helyén egy magyar érdekeltségű, Hargita megyei kereskedelmi társaság is szerepel, mely 2013-ban 8,8 millió, tavaly pedig 14 millió lejt kapott az osztrák fafeldolgozónak szállított nyersanyagmennyiségért. 

A következő húsz évben, a Rétyen létesített új üzemmel kiegészülve csak a HS telephelyek kapacitása elérheti a 320 ezer hektár erdő feldolgozását (ez a tétel a piacon jelen lévő, összes hasonló vállalkozás által, ugyanennyi idő alatt legálisan feldolgozott mennyiség megfelelője). Amennyiben a rönkbeszerzés üteme változatlan marad, harminc év leforgása alatt Románia tűlevelű erdeinek 22 százaléka eltűnhet – írja a Rise Project –, hiszen a HS beszállítóit masszív kitermelésre bátorítják, hogy egyetlen társaság nyersanyagigényét kielégítsék.

A fogarasi Neuer Weg Egyesület – mely több környezetvédelmi szervezettel közösen bíróságon kérte a Holzindustrie Schweighofer rétyi üzeme építkezési engedélyének visszavonását – a hét végén sajtóközleményben ismertette: a HS valótlan adatokat közölt rétyi telephelyének kapacitásáról. Mint írják, osztrák sajtóértesülések és fafeldolgozásban jártas, hazai szakemberek nyilatkozatai alapján a háromszéki fűrészüzem évente akár 2–2,2 millió köbméter rönk feldolgozására is alkalmas, ez pedig jelentősen eltér a beruházó által korábban ismertetett 800 ezer köbméteres mennyiségtől.
 

Hirdetés