A magyar kormány sem támogatja a „gyöngyhalászatot”

Mivel nem támogatható olyan kezdeményezés, amely kiürítené a szórványt.
Hirdetés

A magyar kormány helytelenítette, az RMDSZ számos politikusa pedig bírálta a hétvégén a Szász Jenő vezette Nemzetstratégiai Kutatóintézet (NSKI) által folytatott „gyöngyhalász-politikát”.

Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes szombaton nyíltan leszögezte: a magyar kormány nem támogat olyan törekvéseket, amelyek a szórvány kiüresítését célozzák, így a „gyöngyhalász-stratégiát” sem.

Semjén Szávay István jobbikos országgyűlési képviselő írásbeli kérdésére adott, az Országgyűlés honlapján közzétett válaszában kifejtette: a magyar kormány számára a magyar nemzet minden tagja egyaránt fontos, éljen akár Magyarországon, akár külhoni tömbben vagy szórványban. Ennek megfelelően több programot működtetnek, számos támogatást nyújtanak a szórványban élő magyarságnak, hogy megőrizhessék identitásukat.

„Nem támogatunk olyan törekvéseket, amelyek a szórvány kiüresítését célozzák, így a gyöngyhalász-stratégiát sem” – fogalmazott Semjén Zsolt. Emlékeztetett, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet létrehozásáról szóló kormányrendeletnek megfelelően kutatási, felmérési és elemzési munkákat végez, illetve tárgykörébe tartozó kérdésben javaslatokat tesz, nem része a végrehajtó hatalomnak. A kormányfő-helyettes hangsúlyozta azt is: a szórványban élő magyarság segítésének hangsúlyos eszköze az anyanyelvű oktatás fenntartása, illetve megszervezése ezekben a térségekben.
 

Hirdetés