Összepartnerkedett a háromszéki RMDSZ és az MPP

Közösen fejlesztik a megyét, és közösen lengetik ezentúl a székely zászlót. Sőt választási szövetséget is terveznek.
Hirdetés

 Önkormányzati és politikai együttműködési megállapodást kötött a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) és a Magyar Polgári Párt (MPP) frakciója a Kovászna megyei közgyűlésben csütörtökön – közölte a székelyföldi önkormányzati testület sajtóirodája.

„A mai naptól stratégiai együttműködés veszi kezdetét az RMDSZ és MPP között Háromszéken (…) Célunk, hogy jó politikai hangulatot teremtsünk Székelyföldön, fejlesszük a térséget, és jogainkat megvédjük” – mondta a megállapodás aláírásakor Tamás Sándor, a Kovászna megyei tanács elnöke, az RMDSZ háromszéki szervezetének elnöke.

Egységért, zászlóért, szavazatokért

Kulcsár-Terza József, az MPP Kovászna megyei szervezetének elnöke kiemelte, hogy az aláírt egyezmény garantálja a párt identitásának és önállóságának megőrzését. „Vannak ügyek, ahol össze kell fogni, erőt kell felmutatni. Továbbra is ezt kell üzenjük Bukarestnek, hogy egységben tudjuk képviselni a magyar ügyet” – hangoztatta az MPP Kovászna megyei vezetője.
 
A megállapodás szerint az RMDSZ és az MPP frakció együttműködik minden olyan nemzetpolitikai kérdésben, amely Székelyföld ügyét érinti, politikai és önkormányzati szinten együttműködnek a közösségi szimbólumok védelme, elismertetése, tiszteletben tartása és használata érdekében. A két frakció közös munkacsoportot hoz létre, amely nyomon követi Kovászna megye fejlesztési stratégiájának megvalósítását.
 
Tamás Sándor elmondta: nem titkolt céljuk, hogy a megállapodás politikai hatályát kiterjesszék a 2016-os önkormányzati és parlamenti választásokra is, erre vonatkozó döntéseket két szervezet országos testületei kell meghozzák az év második felében.

Országos szinten már aláírták

Tavaly márciusban a két erdélyi magyar politikai alakulat országos szinten is politikai együttműködési megállapodást kötött. A Kelemen Hunor (RMDSZ) és Biró Zsolt (MPP) által aláírt dokumentumban a felek vállalták, hogy együttműködnek az európai parlamenti választásokon, valamint az autonómiatörekvéseknek a román parlamentben, a nemzetközi közvélemény előtt és a székelyföldi magyar többségű önkormányzatokban való képviseletében.
 
A 28 tagú Kovászna megyei tanácsban az RMDSZ-nek 16, az MPP-nek 3 tagja van, míg az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) 4, a kormányon lévő Szociáldemokrata Párt (PSD) 3, az ellenzéki Nemzeti Liberális Párt (PNL) pedig 2 képviselővel rendelkezik.
 
 
Kép forrása: az RMDSZ Facebook-oldala

Hirdetés