Lesz-e magyar elnöke az Egyesült Államoknak?

Mert a ringbe beszáll egy magyar származású politikus is. George Patakinak hívják, New York állam volt kormányzója, republikánus.
Hirdetés

George Pataki a döntését csütörtökön közölte egy, a honlapján közölt YouTube-videóban. A politikus három cikluson át, 1995 és 2007 között volt New York állam kormányzója – igen, ő volt az állam első embere a World Trade Center elleni terrormerényletek idején –, ami bravúrnak számít, tekintve, hogy New York állam mindig is demokrata felségterületnek számított, Pataki pedig republikánus (nagyjából hasonló a helyzet, mint Arnold Schwarzenegger kaliforniai kormányzóságával, a testépítőből lett akciósztárból lett politikus is egy demokratának elkönyvelt tagállamban volt két cikluson át kormányzó, republikánusként).

A 69 éves Pataki az első, részben magyar származású amerikai politikus, 

aki valaha elindult az Egyesült Államok elnökválasztási küdelmében. Persze attól még távol van, hogy megnyerje, hiszen a bonyolult – de logikus és a kétpárti rendszer természetéhez igazodó – amerikai választási szisztéma miatt előbb a saját pártján belül kell győzedelmeskednie az előválasztási küzdelemben.
 
Pataki fiskális szempontból konzervatív nézeteket vall, társadalmi ügyekben azonban gyakran centristának, liberálisnak számít, 

a Republikánus Párt mérsékelt szárnyához tartozik: 

például pártja fősodrától eltérően nem ellenzi a melegjogok kiterjesztését, az abortuszhoz való jogot, és nagyobb hangsúlyt fektet a klímaváltozás problémájára. Viszont nagyon is republikánus a szövetségi kormányzat és a tagállamok viszonyának megítélésében: ellenzi a szövetségi kormány általa túlzottnak tartott befolyását az államok ügyeire, így az országos tanrendet is.
 
Elnökjelölti promóvideójában igyekszik a párt- és világnézeti különbségek felett álló, békítő, az emberek mindennapi problémáira figyelő politikus képét sugallni, és emlékeztet a New York állam kormányzójaként elért sikerekre, valamint arra, hogy vezető szerepet játszott a 2001. szeptember 11-i terrortámadásokat követő helyreállításban. „Újból magunkévá kell tennünk azt a szellemet, 

azt az érzést, hogy egy nép vagyunk” 

– hangoztatja. Pataki a nyolcadik jelentősebb politikus, aki bekapcsolódott az elnökválasztási kampányba. A New Hampshire állambeli Exeterben jelenti be jelöltségét, ami azt jelzi, hogy nagy jelentőséget tulajdonít New Hampshire államnak, ahol az iowai jelöltállító gyűléseket követően elsőként tartanak majd előválasztási fordulót az elnökjelöltségre pályázók jövő évi, pártokon belüli küzdelemsorozatában. Az államban, ahol függetlenek is szavazhatnak a pártok jelöltjeiről, a mérsékelt republikánusok rendszerint sikeresen szerepelnek.
 
Fotó forrása: hacusa.org
 

Hirdetés