Erdély kulturálisan Magyarország része is, de autonómia akkor sem lesz

Így véli Sorin Mitu történészprofesszor, aki a sepsiszentgyörgyi Vox populin tartott előadást.
Hirdetés

Nincs magyar, román és német Erdély: Erdély egy van, és ebben kell együtt élnünk, ha tetszik, ha nem – szögezte le Sorin Mitu. A kolozsvári BBTE történelemprofesszora a Mădălin Guruianu és Kovács-Cziprián Loránd által szervezett Vox Populi ötödik kiadásában tartott előadást Sepsiszentgyörgyön.

A középkorban egyetlen Erdély létezett. Amikor a 19. században importáltuk a nacionalizmust, amely a népeket nemzeti öntudatra ébresztette, mellékhatásként a szeparatizmust hozta magával. A románok, akik addig jól megvoltak, külön iskolákat, bankokat, intézményeket akartak, mert abban látták megmaradásuk zálogát. 1918 után a helyzet megfordult: a mindent elsöprő román hatalommal szemben bizalmatlan magyarok ugyanazt kérték, mint korábban a románok, és az azelőtt nem emlegetett autonómiaformák is akkor jelentek meg – mondta Sorin Mitu.

Túl kell lépni az alig létező történelmi sérelmeken, hiszen a magyarok és románok között a két világháború és 1848 pár hónapján kívül, jószerével nem volt komoly áldozatokkal járó konfliktus. Erdély politikailag Romániához tartozik, de kulturálisan Magyarország része is, és eszerint kellene kezelni – mondta Sorin Mitu.

A professzor nem lát valós esélyt Erdély, vagy Székelyföld autonómiájára, mert „ha az meg van, akkor mindig több kell”, már csak azért is, mert „valamiből szavazatot kell szerezni”.
 

Hirdetés