Akadályozzák az árkosi kastély tulajdonba vételét

Jogerős bírósági ítélet született az ingatlan visszaszolgáltatásáról, de egyesek akadályozni próbálják a restitúciót.
Hirdetés

Bár a bíróság már az intézmény kilakoltatását is elrendelte, az Árkosi Művelődési Központ képviselőinek időhúzása miatt a tulajdonosok továbbra sem tudják birtokba venni az árkosi Szentkereszty-kastélyt – tudta meg a Krónika Kincses Előd ügyvédtől.

Az épülettulajdonos Jankovich-Bésán család jogi képviselője elmondta, a kastélyban 1990 óta működő, a művelődési minisztérium fennhatósága alatt álló Árkosi Művelődési Központ képviselői legutóbb egy telekkönyvi bejegyzés miatt nyújtottak be óvást.

„Mindezt annak ellenére, hogy a jogerős bírósági ítélet kimondja a tulajdonjogot, így ezt meg sem tehették volna” – tette hozzá. Az említett intézmény képviselői egyébként Kincses szerint az azóta elhunyt visszaigénylőt perelték be, pedig már a jogerős ítéletben is a gyerekei szerepelnek tulajdonosként.

Kincses Előd hangsúlyozta, a visszaszolgáltatás törvényességét három alkalommal vizsgálta a legfelsőbb bíróság, és minden alkalommal az örökösöknek adott igazat.

Hirdetés

„Már 2002-ben megszületett az első kilakoltatási végzés, majd 2012-ben a jogerős ítélet is, ennek ellenére a tulajdonosok nem tudják birtokba venni az ingatlant, és a művelődési központ bért sem fizet annak használatáért” – hívta fel a figyelmet Kincses. Az ügyvéd több levelet küldött a művelődési központ vezetőjének.

Kincses továbbá arra is felhívta a figyelmet, hogy a művelődési központ alapításánál 1990-ben a magyarellenes megnyilvánulásairól elhíresült Ioan Lăcătuşu bábáskodott, az intézmény jogi képviseletét pedig arra a Ioan Pop-Sabăura bízták, aki a Vatra Românească nacionalista szervezet alapító alelnöke.
 

Hirdetés