Johannisnál is panaszkodnak Bretfeleanra

A kisebbségi jogok mintaállama, az.
Hirdetés

Klaus Johannis államfőhöz is eljuttatta a Valentin Bretfelean marosvásárhelyi rendőrfőnök leváltását kérő négynyelvű petícióját az azt kezdeményező csoport.

A civilek az államfő anyanyelvén, németül írt levélben fordultak hozzá, és azt kérték, hogy az magyarul válaszoljon a beadványukra. A marosvásárhelyi aktivisták emellett több hazai és nemzetközi szervezethez is eljuttatták levelüket, mint például az Amnesty International és a The Human Rights Foundation jogvédő szervezetekhez, de az Európai Bizottság és az Európa Tanács illetékesei és bizottságai is értesültek a marosvásárhelyi rendőrfőnök jogsértő intézkedéseiről.

„A kísérőlevélben leszögeztük, hogy noha Romániát a kisebbségi jogok tekintetében mintaállamnak tartják, a gyakorlatban számos példa van arra, hogy ez a besorolás nem fedi a valóságot. A petícióban megfogalmazottak is bizonyítékai ennek, ezért is hoztuk ezeket az illető intézmények tudomására. A kezdeményezők azt kérték a címzettektől, hogy kísérjék figyelemmel az ügy fejleményeit, és a rendelkezésükre álló eszközökkel tegyenek meg mindent azért, hogy Romániában tartsák be a kisebbségi jogokat szavatoló törvényeket és egyezményeket” – olvasható a rendőrfőnök leváltását szorgalmazó csoport közleményében.

A helyi rendőrfőnök az építkezési engedélyek hiánya miatt fenyegetett tetemes bírsággal több tucat vásárhelyi lakost, akik kétnyelvű táblát helyeztek el házuk homlokzatán, mivel szerinte ezek az utcanévtáblák reklámnak minősülnek.
 

Hirdetés