Érzelemgazdag előadással indított a váradi táncfesztivál

Ha szarvasokkal álmodott az elmúlt éjszaka, akkor ön is bizonyára részt vett a Magyar Állami Népi Együttes Szarvasének című váradi előadásán.
Hirdetés

A szarvas az egyetemes kultúrtörténet ősi szimbóluma, elhullatott és újranövelt agancsa maga az örök újrateremtés. Ő a démon, a sámán, a varázsló, a tündér vagy a halottak királya, aki képes egy más világba, az új világba hívni a rá vadászót. Nem saját értelmezés ez, hanem az Infinite Dance Festival első előadásának szóróanyagában olvasható leírás a Magyar Állami Népi Együttes Szarvasének című darabjáról.

És valóban, a szarvas mint mitikus állat köré fűződő kollektív – népi és kultúrtörténeti – képzettársítások fedezhetőek fel a táncegyüttes darabjában is, melyet kedd este, a táncfesztivál nyitóelőadásaként láthatott/hallhatott a közönség. A szarvasének és -vadászat ebben az esetben nem volt más, mint egy belső utazás, szakrális átlényegülés, tisztulás lehetősége az arra érzékeny néző számára.

A színpadi kísérőzenét Kelemen László zeneszerző, folklorista, a Hagyományok Háza igazgatója állította össze. Az erőteljes mozdulatokban kifejezett táncköltészettel könnyen felvehette a ritmust a néző.

Főleg, hogy ezt olyan nagyszerű zenészek diktálták, mint a népi együttes elismert zenekara és Czébely Beáta (harmónium), továbbá Herczku Ágnes, Tintér Gabriella és Hetényi Milán szólóénekesek.

A zenén túl a darab drámaiságát közvetítő táncosok szédítő mozgása, Mihályi Gábor remek koreográfiája, a jelmez-, fény-, és látványtervezők munkája egyaránt hozzájárult ahhoz, hogy a legmagasabb igényeknek is megfelelő előadás élményével gazdagodhasson a közönség.

Hirdetés

Erőteljes darabbal indított tehát az Infinite Dance Festival, és jó volt látni, hogy a darabra – és a fesztivál egészére – nem csak a magyar közönség váltott jegyet.

Az est elején Czvikker Katalin főigazgató, Huszár István alpolgármester, Dimény Levente művészeti igazgató és Mihályi Gábor, az Magyar Állami Nép Együttes rendező-koreográfusa szólt röviden az egybegyűltekhez mindannyian kiemelve annak jelentőségét, hogy Nagyvárad néhány nap erejéig a tánc fővárosa lehet.   

A fesztivál második napján, május 20-án fellép a Miskolci Balett Hamupipőke című előadásával, a stúdióteremben pedig a GroundFloor Group UNITER-díjas előadását, a Parallelt láthatja a közönség. Érdemes felkeresni a rendezvény honlapját a hét további programjáért.

Fotók: Facebook/Magyar Állami Népi Együttes (Dusa Gábor) 

Hirdetés