Sárkánytól rettegnek a román szélsőségesek Szentgyörgyön

Sárkány alakú domb épül a város főterén. Van, akinek ez nem tetszik.
Hirdetés

A Sepsiszentgyörgy új főterére tervezett Sárkánydombbal el akarják rejteni a Mihály vajda- (Mihai Viteazul) szoborcsoportot – fogalmazta meg aggályait a Kovászna, Hargita és Maros megyei Románok Civil Fóruma. A magyarellenes, Ioan Lăcătuşu nevével fémjelzett szervezet nyílt levélben kéri a Kovászna megyei román parlamenti képviselőket: állítsák le a projektet.

„Ennek a kétemeletnyi magas dombnak az egyetlen célja, hogy megakadályozza a rálátást a Mihai Viteazul-szoborcsoportra. Ez a kezdeményezés a nagy román szimbólum elleni gyűlöletből született, egy újabb súlyos udvariatlanság, mely újra bizonyítja, hogy a magyar vezetők elszigetelnék a román intézményeket és szimbólumokat az etnikailag megtisztogatott Székelyföldön. Kovászna és Hargita megyében az a stratégia, hogy magyar műemlékekkel és szimbólumokkal foglalják el a közterületet” – áll a nyílt levélben, mely szerint a főtérre tervezett Sárkánydomb „elválasztja a kultúrákat”.

A fórum a magyar politikusokat és véleményformálókat is felszólítja: ne legyenek partnerek „olyan projektben, amely szegregációhoz vezet”.

Mint ismeretes, a sepsiszentgyörgyi önkormányzat uniós pályázatból és önerőből alakítja ki a város új főterét, ezzel orvosolva a régi urbanisztikai problémát, hogy nincs egyértelmű városközpont. A városháza által meghirdetett ötletpályázatot a sárkánydombos változat nyerte.

Hogy ez pontosan hogy néz ki, kiderül a linkre kattintva.
 

Hirdetés