Keresztelővel koppintana a prefektus orrára Hármasfalu

A települést alkotó falvak visszavennék hagyományos nevüket. Na, ebbe kössön bele a kormánymegbízott!
Hirdetés

A történelmi településnevek visszavételét fontolgatja a makfalvi önkormányzat. Ez főként azért lenne lényeges, hogy a továbbiakban senki ne róhassa fel, a községháza miért helyezte ki a jelenlegi Hármasfalut alkotó három település névtábláját. A ’89-es fordulat óta mindmáig csak egy szűk körű gondolkodó rétegnek volt fontos, hogy a kommunista hatalom által a nem sokat mondó Hármasfalu névre keresztelt település ismét visszakaphassa nevét, pontosabban neveit.

A Küküllő-menti helységet ugyanis bő fél évszázaddal ezelőtt még három falu – Csókfalva, Székelyszentistván és Atosfalva – alkotta, melyeket már a 14. század első feléből származó írások is említenek. Az államalapító királyunkról elnevezett egyetlen erdélyi település 1332-ben a latin Sancto Stephano néven került a kor dokumentumaiba. Ugyanazon iratok tesznek említést Chakafaluaról is, a későbbi Csókfalváról.

Mint ismeretes, az összenőtt települések bejáratánál két évvel ezelőtt megjelent azok eredeti neve, majd egy 2014-ben érkezett prefektusi átirat következtében a községvezetés úgy döntött, kihelyezi a román fordítást is.

A kormányhivatal nem érte be ennyivel: április elején Lucian Goga prefektus már a táblák eltávolítását kérte. A kormánymegbízott teljesen nevetséges kifogást talált magyarellenes követelésére, amikor a forgalom biztonságát veszélyeztető útjelzőkként tüntette fel a három falunévtáblát.

Hirdetés

A Makfalvához tartozó település vezetői hallani sem akarnak a falunévtáblák eltávolításáról.

Ahhoz viszont, hogy a jövőben többé senkinek ne jusson eszébe ilyen követelésekkel megalázni a három település magyarságát, Nagy Zsigmond alprefektus szerint a régi elnevezéseket hivatalosan is vissza kellene állítani.
 

Hirdetés