Az isteni részecske Kolozsváron

Hogy működik a CERN, és hogyan fedezték fel a Higgs részecskét? Kiderül csütörtökön, az ETDK nyitóelőadásán.
Hirdetés

Lezárult a dolgozatok leadása az Erdélyi Tudományos Diákköri Konferenciára (ETDK), amelyre május 21. és 24. között kerül sor Kolozsváron. Az idei lesz a 17. ETDK.

Az eddigi évekhez hasonlóan, idén is rengeteg romániai és magyarországi diák jelentkezett ETDK-ra, hogy bemutathassa saját kutatási eredményeit. A négy napos rendezvényen a résztvevők különböző szekciókban mérik össze szakmai tudásukat.
 
Idén 33 szekcióban közel 300 dolgozatot mutatnak be reál-, és humántudományok területén. Az idei ETDK-n a legnépszerűbb szekció a Magyar irodalomelmélet, ahol 24 dolgozatot nyújtottak be. 
 
A megnyitó ünnepség május 21-én, csütörtökön 17 órától kezdődik a Babeș–Bolyai Tudományegyetem (BBTE) Farkas utcai főépületének Aula Magna termében. 

A nyitóelőadást 

Trócsányi Zoltán fizikus tartja, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja és a Debreceni Egyetem Fizikai Intézetének igazgatója, A CERN és a Higgs címmel.
 
Az elmúlt két évben gyakran lehetett hallani az Európai Részecskefizikai Laboratóriumról, valamint a 2012-ben ott felfedezett Higgs részecskéről. A professzor előadásában bemutatja a CERN-t, az ott található kísérleti nagyberendezéseket, valamint azt, hogyan fedezték fel a Higgs részecskét, és az hogyan illeszkedik az a világ elemi építőkövei közé.

Program

Május 22. és 23. között a versenybe nevezett dolgozatok bemutatására kerül sor. Az előadások nyíltak, minden érdeklődő meghallgathatja a számára érdekes előadásokat.
 
A pontos program az ETDK honlapján és a rendezvény Facebook-oldalán lesz elérhető. Vasárnap a rendezvény állófogadással egybekötött díjkiosztó gálával zárul, 18 órai kezdettel a BBTE Auditorium Maximum termében.
 

Hirdetés