Tőkés: „amit mondtam, megmondtam”

Az EMNT elnöke szerint sajtóhadjárat indult korábbi kijelentései kapcsán.
Hirdetés

Nyilatkozatban reagált Tőkés László EP-képviselő, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke arra, hogy a Magyar Nemzet című lap több anyagban is foglalkozott múlt heti kijelentésével.

Tőkés múlt csütörtökön, Borbély Zsolt Attila Negyed évszázad erdélyi magyar politikatörténete: 1989–2014 című könyvének bemutatóján azt mondta a Magyar Nemzet szerint, hogy

nem érti Orbán Viktort,

a jelenlegi magyar kormány nemzetpolitikája pedig követhetetlen és átláthatatlan.

Szombati nyilatkozatában Tőkés László leszögezi: „amit mondtam, megmondtam”, szerinte a Magyar Nemzet szerzője „szelektív és célzatos módon túlreagálta” a könyvbemutatón a résztvevők sorából érkezett kérdésekre adott, a nemzetpolitikára vonatkozó válaszait, „azzal a szándékkal, hogy Tőkés Lászlóval üttessék Orbán Viktor miniszterelnököt”.

Tőkés szerint a lap május 15-i számában „»vezető határon túli magyar politikusok« megszólaltatása által igyekezett kiélezni, sőt »eszkalálni« a kényes témát, megosztást gerjesztve immár nem csupán Orbán Viktor és Tőkés László, hanem – ha lehetséges – valamennyi Kárpát-medencei nemzetpolitikai közszereplő között”.

Az „alantas törekvésre”

Hirdetés

csak az RMDSZ, és „partnere”, a Magyar Polgári Pártvolt vevő, „ a szintén megszólaltatott felvidéki, délvidéki és kárpátaljai magyar vezetők, valamint az Erdélyi Magyar Néppárt elnöke nem ültek fel a jól csomagolt provokációnak” – írja Tőkés.

Az EP-képviselő visszautasítja „azt az egyetemes szintre dagasztott nemtelen politikai kampányhadjáratot, melynek – Bukaresttől Brüsszelig terjedően – a legfőbb célpontja: Orbán Viktor”, és szerinte inkább ettől kell félteni a nemzetpolitikát.

Hirdetés