Még hogy nincs erdélyi magyar film? Ugyan már!

Sőt tehetséges fiatal erdélyi kritikusok is vannak, akik írnak a filmekről.
Hirdetés

A Filmtett kolozsvári filmes portál új rovatot indított, amelyben fiatal erdélyi kritikusok írnak fiatal erdélyi filmrendezők munkáiról. Szándékosan írjuk azt, hogy erdélyi filmrendezők munkáiról van szó, mert ez a pontos(abb) meghatározás – kérdés ugyanis, hogy mitől erdélyi egy film? Hogy erdélyi a rendezője? Hogy Erdélyben forgatják? Hogy erdélyi színészek játszanak benne? Hogy sajátosan erdélyi a témája? Ez így együtt, vagy ezek a tényezők külön-külön? Fogas kérdés, de az biztos, hogy a Filmtett szerzői – Berecki Beáta Hajnalka, György Szidónia és Németh Szabolcs Előd – által elemzett opuszok mindegyike érdemes a figyelmünkre.

Simó Ibolya Tökéletes befektetés című filmje az újgazdagok világába kalauzolja a nézőt, amely sajátos dzsungeltörvények szerint működik. Van itt prostitúció, erőszak, drogok, bűnözés – egyszóval ez az Erdély nem Tündérország.

Aki látta Bertóti Attila Ariadné fonala című remek – és többszörösen díjazott – animációját, az a Mese című filmet is szeretni fogja. Bertóti ezúttal Danyiil Harmsz orosz abszurd meseíró egyik szövegét adaptálja a rajzfilm „nyelvére”: az eredmény rendkívül szórakoztató, ötletes és tanulságos. Bertóti Attila nevét érdemes lesz megjegyeznie minden erdélyi filmkedvelőnek.
 
Visky Ábel Romanian Sunrise (Román napfelkelte) című filmjében van szülő-gyerek kapcsolat, román-magyar problematika, nyelvi, kommunikációs kérdések – ráadásul egyazon interperszonális viszony keretein belül. A karakterek és a történet életszagú, az atmoszféra feszült.
 
Aki rákattint az alábbi linkre, még többet fog megtudni arról, milyen filmeket készítenek manapság a fiatal erdélyi alkotók.

Hirdetés