Fekete lepellel letakart műtárgyak a Múzeumok Éjszakáján

Ezzel a gesztussal tiltakoznak országszerte azért, mert értékes műtárgyak rohadnak a múzeumok pincéiben.
Hirdetés

Ha a mai éjszakát ön is múzeumlátogatással fogja tölteni, ne lepődjön meg, ha fekete lepellel letakart kiállítási tárgyakat és üres tárolókat is lát. Az intézményvezetők ebben a formában fognak tiltakozni a múzeumok, kulturális intézmények működésének ellehetetlenítése ellen. A tiltakozók alapvető gondja, hogy múzeumok kerülnek az „utcára” az ingatlan-visszaszolgáltatások miatt.

Országszerte összesen 110 múzeum van olyan helyzetben, hogy vagy nincs székhelye, vagy hamarosan ki kell költözzön a meglévőből. Ebből kifolyólag nagyon sok olyan kollekció van, mely pincékben rohad. A múzeumigazgatók úgy vélik, hogy az önkormányzatok nem mutatnak kellő odafigyelést a kulturális intézmények iránt.

A romániai múzeumok országos hálózatának tanulmánya szerint összesen 77 településen vannak gondban a múzeumok. A tanulmányban szakemberek javaslatokat fogalmaznak meg, hogyan orvosolható a probléma.

A ma éjszakai „csendes tüntetésben” mintegy 100 múzeum vesz részt úgy, hogy egy-egy reprezentatívabb műalkotást fekete lepellel takar le.

A tizenegyedik alkalommal megszervezett Múzeumok Éjszakája turisták ezreit vonzza a múzeumokba. Tavaly mintegy 50 településen, összesen150 múzeum nyitotta meg kapuit az éjszakai látogatók előtt.

Hirdetés