Végül mégsem adóztatják meg a borravalót

A román kormány ugyanis eltörli az erről szóló rendeletet, amelyet az obudsman is megtámadott.
Hirdetés

A borravaló megadóztatása helyett a román kormány átalányadót vezet be, amely korábban is hatályban volt – ezt Eugen Teodorovici pénzügyminiszter mondta pénteken.

A tárcavezető a borravaló megadóztatásáról rendezett egyik szakmai egyeztetést követően jelentette be, hogy eltörlik e pénzek 16 százalékos megadóztatását, mert nem lehet alkalmazni minden területen. 

Mint köztudott, Romániában a hónap elejétől van hatályban a borravaló megadóztatásáról szóló sürgősségi kormányrendelet. A rendeletnek Victor Ciorbea ombudsman is nekiment: szerinte a baksisadó alkotmányellenes, ezért az alkotmánybíróságon támadta meg. Az ombudsman azt kifogásolta, hogy a rendeletet tartalmaz egy olyan vitatott előírást, amely szerint az adóhivatal utólag nem köteles visszaadni bírósági végzés alapján a jogtalannak bizonyuló bírságot.
 
Az ombudsman úgy vélte, hogy a rendelet teljes egészében alkotmányellenes, mert több alapvető alkotmányos jogot sért, egyebek mellett az igazságszolgáltatáshoz való hozzáférést, de a rendelet által érintett személyek gazdasági szabadsága is sérülhet.

Hirdetés