Adóamnesztiát kapnak a kiskeresetűek

A 2015 júniusa előtt szerzett jövedelmek alapján behajtható jövedelmekről van szó. De csak a legkisebbekről.
Hirdetés

Minden olyan adóköteles fél számára biztosítja a kormány az adóamnesztiát, akinek „rendkívül kis jövedelem” után kellene társadalombiztosítási hozzájárulást fizetnie – nyilatkozta az Agerpres hírügynökségnek Florin Jianu, a kis- és közepes vállalkozásokért felelős volt tárca nélküli miniszter a kormány által szerdán elfogadott törvénytervezettel kapcsolatban. A dokumentumot legkésőbb péntekig a parlamentnek is elküldik, amely sürgősségi eljárással fogja tárgyalni a dokumentumot. Az intézkedés becslések szerint négymillió személyt érint.

Korábban Victor Ponta kormányfő még arról beszélt, hogy az intézkedés csak azokra vonatkozik majd, akik az adóhátralék eltörlése érdekében pert indítottak az országos adóhatóság (ANAF) ellen. „Az adóamnesztia azokra a befizetendő illetékekre lesz érvényes, amiket a 2015 júniusa előtt szerzett jövedelem alapján akartak behajtani. Az ezzel kapcsolatos megbeszélésekből úgy értettem, hogy az eljárás mindenkit érint, másképp nem is lehetne végrehajtani” – fogalmazott Jianu.

A kormány által szerdán első olvasatban tárgyalt tervezet szerint azon szabadfoglalkozású vagy egyéni vállalkozói engedéllyel rendelkező (PFA), illetve más, munkaszerződéses viszonyban nem álló személyek számára biztosítanak adóamnesztiát, akiknek a megadózandó havi bevétele 2012. január elseje óta kevesebb volt, mint a 2012 és 2014 között biztosított bruttó minimálbér.

Az intézkedés azokat is érinti, akik szellemi termék után járó jogdíjban részesültek, és ez után kellene általános forgalmi adót (áfa/TVA) befizetniük. Ugyanakkor azok számára is eltörlik a hozzájárulást, akik kiszállás idejére kaptak juttatásokat. A tervezet indoklása szerint az adóamnesztia azért szükséges, mert ellenkező esetben az érintett adófizetők csődbe mennének a tőlük követelt tetemes hátralékok miatt.
További részletek az alábbi linken.
 

Hirdetés