Továbbra sem akarnak még nagyobb Váradot a magyarok

Meg egyébként is, aggályos, hogy egy hónap alatt kétszer kelljen szavazni egy eldöntött kérdésről.
Hirdetés

Sem az RMDSZ, sem pedig az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) Bihar megyei szervezetének álláspontja nem változott Szentmárton Nagyvárad általi bekebelezésével kapcsolatosan – fejtették ki az illetékesek a Krónika megkeresésére. Mert bár a megyeszékhely lakosainak alacsony részvételi aránya miatt érvénytelen lett a fúzióra vonatkozó vasárnapi referendum, Ilie Bolojan váradi polgármester már bejelentette, hogy június 14-én másodjára is ki akarja írni a népszavazást ebben a kérdésben.

Nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy a többségében magyarlakta körzetekben kiemelkedően kevesen járultak az urnákhoz, összességében pedig úgy véli, hogy a problémát az okozta, hogy a kampányidőszak során nem tudták elég közérthetően elmagyarázni az egyesülés fontosságát.

Csomortányi István, az EMNP Bihar megyei szervezetének elnöke viszont továbbra is úgy látja, hogy a magyarságnak előnytelen lenne az esetleges fúzió, így ezt továbbra is ellenzik

Jogászaik már vizsgálják, hogy törvényes-e egyáltalán ilyen gyorsan, gyakorlatilag öt héten belül másodjára is kiírni egy referendumot.

„A mi álláspontunk nem változott” – szögezte le hasonlóképpen Szabó Ödön, az RMDSZ Bihar megyei ügyvezető elnöke is, emlékeztetve, hogy a városi frakciójuk a helyi tanácsülések alkalmával nem támogatta a fúziót.
 

Hirdetés