Nem a stoppolásra

Már csak az államfő aláírására vár a taxis törvényt módosíó jogszabály. Azonban a törvényalkotók szerint csak a hiénáknak van félnivalójuk, a jóhiszemű stopposoknak és autósoknak nincs miért aggódniuk.
Hirdetés

Elfogadta a képviselőház a taxis törvényt módosító jogszabályt: 5000 lejig bírságolható a taxisengedéllyel nem rendelkező járműtulajdonos, aki utasokat vesz fel és pénzt kér el a fuvarért.

Mint ismeretes, első perctől országszerte nagy visszhangja volt annak a tervezetnek, amely az illegális személyszállítás és fuvarozás visszaszorítását célozta meg, ugyanis szinte mindenki az autóstop betiltásaként értelmezte. Pedig a tervezet csak és kimondottan a kalóztaxisokra, az úgynevezett országúti hiénákra vonatkozik, akik egyes helyeken már a csőd közelébe sodorták a szállítási ipart.

Az előírás lényege, hogy taxisengedély nélkül egyetlen járműtulajdonos sem szállíthat pénzért utasokat – a tiltást megszegő autósok 1000-től 5000 lejig terjedő bírsággal büntethetők –, s az előírás érvényes az áruszállításra is.

Az új szabályozás szerint az autós csak akkor bírságolható, hogy ha a rendőrök többször is tetten érik, amint pénzt fogad el feketefuvarért. Első alkalommal csak figyelmeztetik.

A jóhiszemű stoposoknak és a jóhiszemű autósoknak a törvényalkotók szerint továbbra sincs miért félniük. Mivel a módosító jogszabályt korábban a szenátus már elfogadta, amint az államfő kihirdeti, érvénybe is lép.
 

Hirdetés