Magyarra tanítja a váradi önkormányzatot az EMNP

Új híddal gyarapodott nemrég Nagyvárad, csakhogy a városvezetés lefelejtette a magyar feliratot a Körös nevét jelző tábláról. A Néppárt pótolta a hiányosságot.
Hirdetés

Az Erdélyi Magyar Néppárt Bihar megyei szervezete polgári engedetlenségnek nevezett akció keretében magyar feliratú táblát szerelt fel ma délben a nagyváradi Szilvásban található, Constantin Prezan marsallról elnevezett híd egyik oldalán. A táblát, melyen a románhoz hasonló kivitelezésben a Körös neve olvasható magyarul, Csomortányi István Bihar megyei elnök és Moldován Lajos Gellért váradi elnök szerelte fel a sajtó és néhány néppárt-szimpatizáns jelenlétében.

A pár percet igénybe vevő táblaszerelés után Csomortányi a sajtónak kifejtette: örül, hogy új híddal gazdagodott a város, annak viszont nem, hogy az önkormányzat már megint lefelejtette a magyar feliratot. Úgy gondolták, egy figyelemfelkeltő akció keretében pótolják a hiányosságot. Szeretnék elérni, hogy az önkormányzat a többi hídfő esetében is helyezze ki ezeket a feliratokat. Legutóbb az Őssi és a Rogériusz városnegyedeket összekötő hídnál helyeztek el magyar nyelvű táblát, de a „figyelmes és szorgalmas kezek” alig négy órán belül le is szerelték.

Csomortányi emlékeztetett arra, hogy jelenleg Romániában több jogszabály is garantálná a földrajzi elnevezések magyar nyelven történő feltüntetését, többek között ezt írja elő a Strasbourgban elfogadott kisebbségvédelmi keretegyezmény, illetve a Regionális vagy Kisebbségi Nyelvek Európai Kartája. Mindkettőben tételesen szerepel, hogy ahol erre igény van és az illető kisebbség számbeli jelenléte miatt is indokolt, a hatóságoknak nemcsak bátorítania kellene a hasonló feliratok kihelyezését, hanem sok esetben kötelező módon nekik kellene kihelyezni ezeket.

Hirdetés

A sajtó érdeklődésére Csomortányi elmondta: engedélyt nem kértek a tábla kihelyezésére, valószínűleg nem is kaptak volna, de állnak a büntetés elébe, amennyiben a hatóságok úgy gondolják, büntetni szeretnének.

Fotó: Mészáros Tímea

Hirdetés