Szarvasének Nagyváradtól Szentgyörgyig

Táncvers a mitikus emlékezetről, amely a földi átváltozások, történetek égi mását keresi.
Hirdetés

Hét erdélyi városban játszik a Magyar Állami Népi Együttes május 13-19. között. Az Együttes az elmúlt húsz évben számos alkalommal lépett színpadra Erdély nagyvárosaiban, ez alkalommal két nagysikerű produkciót, a Szarvaséneket és a Magyar rapszódiát tekintheti meg a közönség. 

A Szarvasének című táncvers, Sepsiszentgyörgyön, Marosvásárhelyen, Kolozsváron és Nagyváradon lesz látható az alábbiak szerint:
  • Május 13., 19.00: Sepsiszentgyörgy, Tamási Áron Színház, nagyterem – A 25 éves Háromszék Táncegyüttes MINIÉVAD című ünnepi programsorozatának keretében
  • Május 17., 19.00: Marosvásárhely, Nemzeti Színház
  • Május 18., 19.00: Kolozsvár, Román Opera
  • Május 19., 19.00: Nagyvárad, Szigligeti Színház
 
„A Szarvasénekben egyfajta mitikus emlékezetet idézünk fel. Keressük a földi átváltozások, történetek égi mását, hogy végül mint szomjazók beléphessünk saját szent terünkbe. Ahhoz, hogy áthaladhassunk a jelképes hídon, el kell hagynunk a régit: a szülői házat, a kedvest, a népet, hogy megszelídítve annak tanúságait, újjá teremthessük a szokott sémákat, és újjászülessünk magunk is. (…) A szarvas az egyetemes kultúrtörténet ősi szimbóluma, elhullatott és újranövelt agancsa maga az örök újrateremtés. Az aranyösvény kapujában áll, és arra szólít fel, hogy kövessük őt saját szellemi világunkba. Ő a démon, a sámán, a varázsló, a tündér vagy a halottak királya, aki képes egy más világba, az új világba hívni a rá vadászót” – vallják az alkotók.
 
Az előadásban közreműködnek a Magyar Állami Népi Együttes tánckara és zenekara, szólót énekelnek: Herczku Ágnes, Tintér Gabriella m.v., Hetényi Milán, zeneszerző Kelemen László, rendező-koreográfus Mihályi Gábor.
 
Részletes program és jegyinformációk az alábbi linken.

Hirdetés