Levéllel küzdenek az EP-honatyák a ciántechnológia ellen

Emlékeztetik a környezetvédelmi biztost, mennyire veszélyes az arany cianidos technológiával való kinyerése.
Hirdetés

Levélben fordult harminc európai parlamenti képviselő az Európai Bizottsághoz annak érdekében, hogy szerezzen érvényt a törvényhozás öt évvel ezelőtti határozatának, és tiltsa be a ciánalapú bányászati technológiákat. Az eurohonatyák folyamodványának apropója az, hogy Áder János és Tőkés László néppárti képviselők kezdeményezésére az EP 2010. május 5-én felszólította az Unió kormányát: kezdeményezze a cianidos bányászati technológiák teljes betiltását az EU-ban 2011 vége előtt, mivel ez az egyetlen biztonságos módja vízkészleteink és ökoszisztémáink bányászati tevékenységekből fakadó cianidos szennyeződéstől való védelmének.

A Karmenu Vella uniós környezetvédelmi biztoshoz írt levél aláírói felhívták az illetékes figyelmét arra, hogy a törvényhozás egyértelmű felszólítása ellenére a végrehajtó szerv máig adós a határozat végrehajtásával. Annak ellenére, hogy már a 2000 októberében kiadott Berlini Nyilatkozat is felhívta a közvélemény figyelmét az arany cianidos kinyerésének fokozott veszélyeire.

Az EP-képviselők – közöttük Tőkés László, valamint az RMDSZ-es Sógor Csaba és Winkler Gyula – leszzögezik: annak érdekében, hogy a bányászat ne jelenthessen veszélyt az ökoszisztéma egyensúlyára és fejlődésére, illetve ne jelentsen fenyegetést a biológiai sokféleségre és az emberi életekre, akadályozni és korlátozni szükséges a kockázatos és ártalmas bányászati eljárásokat.
 

Hirdetés