Băsescut kísérti a múltja: bűnvádi eljárás indult ellene

Állítólag még bukaresti főpolgármesterként szolgáltatott vissza egy ingatlant jogtalanul egy magánszemélynek.
Hirdetés

A visszaszolgáltatásról szóló főpolgármesteri határozat 2003-ban született, és 2008-ban tett feljelentést egy magánszemély a volt államfő ellen. Akkor nem indulhatott nyomozás ellene, mert mentelmi jogot élvezett államelnökként. A bukaresti V. kerületi bíróság most úgy döntött, hogy hivatali visszaélés gyanújával elkezdődhet a bűnvádi eljárás Traian Băsescu ellen. A bírósági döntés jogerős.

A nyomozást a legfőbb ügyészség folytatja le. Az ügy részleteit az Antena 3 hírtelevízió ismertette, amely szerint az ingatlant egy brassói személy kapta meg, akinek az érdekeit ügyvédként Ioana Băsescu, a volt elnök nagyobbik lánya képviselte ebben a restitúciós ügyben.

Egyes sajtóvélemények szerint viszont Băsescu nem utasíthatta el a visszaszolgáltatásról szóló döntés meghozatalát, mert a törvény szerint a főpolgármester volt köteles határozni a visszaszolgáltatási kérelmekről. Emellett azt állítják, hogy Băsescu összesen mintegy 5 ezer restitúciós határozatot írt alá főpolgármesterként.
 
A volt elnök ellen egy zsarolási ügyben is nyomozást folytat a legfőbb ügyészség, miután Gabriela Firea szociáldemokrata szenátor feljelentette. Róla Băsescu még államelnökként azt mondta, jobban tenné, ha férje ügyeire figyelne, mert azt általa vezetett polgármesteri hivatalban gyanús dolgok történnek, és lehet, hogy egy este már nem találja otthon – mivel letartóztathatják (Firea férje Florentin Pandele, Voluntari város polgármestere). 
 
A legfőbb ügyészség januárban közölte, hogy Traian Băsescu neve 68 bűnügyi aktában szerepelt az elmúlt tíz évben, és ebből hét esetben még vizsgálódik az illetékes vádhatóság.
 
Fotó: presidency.ro

Hirdetés