Őrizetbe vették Rádulyt és Szőkét

A korrupcióellenes ügyészség szerint kenőpénzt fogadtak el, a csíkszeredai polgármester szerint politikai bosszú áldozatai.
Hirdetés

Őrizetbe vette szerdán este az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) Ráduly Róbertet, Csíkszereda polgármesterét, valamint Szőke Domokos alpolgármestert az ellenük fölmerült korrupciós gyanú miatt.

A csíkszeredai városházán, valamit az elöljárók otthonában szerdán reggel tartottak házkutatást, majd a korrupcióval gyanúsított Rádulyt és Szőkét Bukarestbe vitték kihallgatásra. Ráduly cáfolja az ellene felhozott vádakat, és politikai bosszút sejt az ügy mögött. A két elöljáró harminc napos előzetes letartóztatásáról csütörtökön dönt a bíróság.

Mint megírtuk, a polgármester folyamatosan tájékoztatta SMS-ben a Székelyhon portált, eszerint délután három körül ültették őt és helyettesét a DNA furgonjába a polgármesteri hivatal előtt, miután a lakásán és a hivatalban egyaránt házkutatást tartottak az ügyészek. Antal Attila alpolgármester irodájában még akkor is tíz ügyész nézte át a papírokat, többek között olyan iskolafelújítást is, amelyet a DNA 2010-ben és 2014-ben is kivizsgált.
 
Ráduly tájékoztatása szerint a DNA-t a Szakszervezetek Művelődési Házának megvásárlása, a Vodafone-szerződések, egy Kossuth utcai kereskedelmi bérlemény valamint  az ingatlankataszter ügye, a Rét utcai kis park kialakítása, két hivatali jármű két szolgálati útja, a Csíki Sportegylet, a VSK Csíkszereda és az FK Csíkszereda támogatása, a City Parking szerződése és a Sapientia felújítása számára tavaly kiadott építkezési engedély érdekelte.
 
Az Agerpres hírügynökségnek kiszivárogtatott információk szerint havi tízezer euró kenőpénzt kapott Ráduly Róbert a City Parkingtól  annak fejében, hogy az önkormányzat neki ítélte oda a város parkolóinak üzemeltetését, 200 ezer eurót azért, mert engedélyezte a Dedeman barkácsáruház felépítését, ötezer eurót a Vodafone-tól azért, hogy az önkormányzat szerződést kössön a mobilszolgáltatóval.
 
Emellett állítólag jogtalanul juttatott lakáshoz egy, az Országos Lakásügynökség (ANL) által épített ingatlanban egy Hargita megyei tanácsost.
 
Szőke Domokos alpolgármester a DNA szerint egy bukaresti céget részesített előnyben egy park kialakítási munkálatainak odaítélésekor, majd a munka elvégeztével az önkormányzat akkora összeget fizetett ki, mintha a valósnál százszor nagyobb területről lett volna szó.
 

Hirdetés