Több mint száz ember haláláért felel a volt kommunista parancsnok

Ion Ficior a Duna-deltában felállított peripravai munkatábor egykori parancsnoka volt, aki 106 ember haláláért felel. Most végre bíróság elé áll.
Hirdetés

Megkezdődött a Ion Ficior volt kommunista munkatábor-parancsnok elleni per, amelyben emberiesség elleni bűncselekményekkel vádolják a 87 éves férfit. A vádlott, a Duna-deltában felállított peripravai munkatábor egykori parancsnoka, akit több mint száz politikai fogoly haláláért tartanak felelősnek, megjelent kedden a bukaresti ítélőtáblán tárgyalt ügyének első tárgyalásán.

A vád szerint a peripravai munkatábor célja az volt, hogy pusztulásra ítéljék a foglyokat,

akiket a kommunista rendszer ellenségeinek tekintettek. A Ficior által irányított munkatáborban a foglyok nem részesültek megfelelő élelmezésben, és embertelen körülmények között szállásolták el őket. Nem volt ivóvíz a táborban, a gyógyszerek és az orvosi ellátás is teljes mértékben hiányzott, szigorú büntetéseket róttak ki a legapróbb kihágásokért, a foglyoknak emellett különösen nehéz munkakörülményeket kellett elviselniük, függetlenül attól, hogy egészségesek vagy betegek voltak, és

rendszeresen a munka túlteljesítésére kényszerítették őket.

A kegyetlen bánásmód miatt 103 fogoly halt meg 1958 és 1963 között, amikor Ficior volt a munkatábor parancsnoka. Ellene a Kommunizmus Bűneit Vizsgáló és a Román Száműzöttek Emlékét Ápoló Intézet (IICCMER) nevű kormányzati intézmény tett feljelentést az ügyészségen, és ennek nyomán született a vádemelés.

Ez a második olyan per, amelyben a volt román kommunista hatalom elnyomó gépezetéhez tartozó személyt állítanak bíróság elé. Az első per folyamatban van Alexandru Vişinescu ellen, aki a hírhedt Râmnicu Sărat-i börtön parancsnoka volt.

Fotó: presalibera.net

Hirdetés