Visegrádi Négyek után Craiovai Hármak?

Ha Victor Pontán múlik, akkor lesz ilyen: a román miniszterelnök a visegrádi együttműködés mintájára román-bolgár-szerb összefogást javasolt Craiován, ahol Bojko Boriszov bolgár és Aleksandar Vucic szerb miniszterelnökkel háromoldalú kormányfői találkozót tartottak.
Hirdetés

„Bulgáriának, Szerbiának és Romániának összehangoltabban, egységesebben kell fellépnie az európai kezdeményezések terén. Szomszédaink sikeres példája áll előttünk, Lengyelországé, Csehországé, Szlovákiáé és Magyarországé, amelyek a Visegrádi Csoport révén nagyon hatékonyan tudták és tudják regionális érdekeiket érvényesíteni” – ezt Ponta mondta a találkozó után.

A román miniszterelnök azt szeretné, ha Románia, Bulgária és Szerbia között is hasonló együttműködés alakulna ki, és most megalapozandó összefogásukkal 

létrehoznák a „Craiovai Csoportot”. 

Ponta szerint az összefogás egyik fő iránya az energetikai hálózatok fejlesztése és összekapcsolása lenne.
 
A román kormányfő megerősítette, hogy országa Bulgáriával együtt feltétel nélkül, határozottan támogatja Szerbia felvételét az Európai Unióba, másfelől leszögezte, hogy Romániának és Bulgáriának egyszerre kell csatlakoznia a belső határellenőrzés nélküli schengeni övezethez. Úgy vélte, a legnagyobb hiba az lenne, ha a két ország belemenne abba, hogy egymással versengjen ebben az ügyben. Bojko Boriszov bolgár kormányfő  

az infrastruktúrafejlesztést nevezte  

a „Craiovai Csoport” legsürgősebb teendőjének, hogy a három ország fővárosát autópálya-hálózat és óránként 160 kilométeres sebességet lehetővé tevő vasút kösse össze. Boriszov kifejezte reményét, hogy jövőre már végig autópályán lehet majd közlekedni Belgrád és Szófia között.
 
A három miniszterelnök közös sajtóértekezletén Aleksandar Vucic is támogatta a regionális együttműködés intézményesítését. Úgy vélekedett, hogy a 40 millió polgárral rendelkező három ország stratégiai területet jelent Európa keleti részén. A szerb elnök  

a nemzeti kisebbségek hídszerepére is kitért, 

és azt hangoztatta, hogy bár Szerbia „minden európai szabványt betart ezen a téren”, nyitott az esetleges észrevételekre.
 
A háromoldalú román-bolgár-szerb kormányfői találkozó után bolgár-román „közös kormányülésen” vettek részt a két ország miniszterei. Ebből az alkalomból egyebek mellett a távközlés, energetikai együttműködés és sürgősségi ellátás terén írtak alá kétoldalú megállapodásokat.

Hirdetés