Iliescu tudott a romániai CIA-börtönről

Ő hagyta jóvá a létrehozását, a részletekkel az egykori SIE-vezér foglalkozott.
Hirdetés

Ion Iliescu exállamfő elvi jóváhagyását adta arra a 2002-ben megfogalmazott amerikai kérésre, hogy a Központi Hírszerző Iroda (CIA) egy központot hozzon létre Romániában. Ezt maga Iliescu mondta el egy interjúban a Der Spiegel német lapban.

Iliescu szerint az amerikaiak kértek egy ingatlant, ő pedig jóváhagyta a kérést, de nem tudott arról, hogy a CIA esetleg börtönt működtet a helyszínen. A részletekkel Ioan Talpeş, a külügyi hírszerzés (SIE) korábbi főnöke, az elnöki hivatal akkori nemzetbiztonsági tanácsadója foglalkozott Iliescu szerint.

„Úgy gondoltam, hogy ez egy barátságos gesztus a NATO-hoz való csatlakozásunk előtt” – mondja az interjúban az egykori államelnök. „Ha tudom, hogy mi történhetett abban a központban, válaszom nem lett volna pozitív” – folytatja.

Ioan Talpeş a német lapnak elmondta: felajánlottak egy bukaresti ingatlant az amerikaiaknak, amelyet 2003 és 2006 között használtak, de a román vezetés nem tudta, milyen tevékenység zajlik ott. Talpeş szerint Iliescu szabad kezet adott neki az ügy kezelésében.

„Tudtuk, hogy veszélyes dolgok is történhetnek ott”

– mondta.

A román vezetés mindig határozottan tagadta, hogy Románia területén totkos CIA-börtönök működtek volna. Legutóbb Traian Băsescu volt államfő erősítgette, hogy téves az az értesülés, miszerint a CIA embereket kínozott romániai titkos börtönökben. „Nem létezik erre vonatkozó bizonyíték” – szögezte le.

Hirdetés

Az amerikai szenátus tavaly decemberben ismertetett jelentése szerint a CIA valóban működtethetett börtönöket több országban. A jelentés nem nevezi meg azokat az országokat, ahol az amerikai titkosszolgálat hasonló létesítményeket működtetett, de a The Washington Post a jelentés publikus részében használt színkódok alapján azt közölte, hogy a befogadó országok egyike Románia volt.

A dokumentum azt is megállapítja, hogy a CIA az általa elismertnél

„sokkal kegyetlenebb” módszereket alkalmazott

az al-Kaida feltételezett tagjaival szemben, a „fokozott vallatások” során, rutinszerűen félrevezette a kormányzatot és a kongresszust, a kínzás ráadásul nem volt hatékony információszerzési eszköz a terrorelhárításban.

A román hatóságok mind 2007-ben, az Európa Tanács erre vonatkozó jelentése, mind 2012-ben, az Európai Parlament vizsgálatokat sürgető határozata idején cáfolták, hogy Romániában CIA-börtönök működtek volna.

Hirdetés