Előzetesben marad Gyergyószentmiklós polgármestere

A marosvásárhelyi törvényszék harminc nappal meghosszabbította Mezei János előzetes letartóztatását.
Hirdetés

További harminc napig előzetes letartóztatásban marad Gyergyószentmiklós polgármestere – közölte szerdán a törvényszék. Az elöljáró március 19. óta van letartóztatásban, ennek meghosszabbítását a korrupcióellenes ügyészség kérte. 

Mezei Jánost hivatali visszaéléssel és zsarolással gyanúsítja az ügyészség egy olyan telek eladása miatt, amely a gyergyószentmiklósi és a budapesti V. kerületi önkormányzat közös cégének, a Monturist Kft.-nek a tulajdonában volt. A vádhatóság szerint a Gyilkos-tó melletti 400 négyzetméteres telek nem lett volna eladható a magyarországi tulajdonos beleegyezése nélkül. A Marosvásárhelyi Táblabíróság márciusban szigorította a polgármester elleni kényszerintézkedéseket, és házi őrizetből előzetes letartóztatásba helyezte a tisztségéből korábban felfüggesztett városvezetőt.

Az ügyészség azt értelmezte zsarolásnak, hogy a polgármester lemondásra szólította fel a budapesti önkormányzat többségi tulajdonában levő cég ügyvezetőjét, akinek a feljelentése alapján indult az ügyészségi vizsgálat. A Magyar Polgári Párt (MPP) színeiben megválasztott Mezei János 2008 óta polgármestere a 17700 lakosú székelyföldi Gyergyószentmiklósnak. A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) korábban tiltakozott a polgármester meghurcolása ellen, amit az SZNT a városvezető székely jogkövetelések melletti kiállásának tulajdonít.

Hirdetés