A román ízeket jobban szeretik a fogyasztóvédők, mint a székelyeket

Ezért aztán az ilyen termékek forgalmazóiba nem kötnek bele. Bezzeg a székelyekbe…
Hirdetés

Román ízek (Gusturi româneşti) néven nyit hagyományos termékeket forgalmazó boltot Bukarestben a Mega Image. A Mediafax hírügynökség tájékoztatása szerint a belga tulajdonban lévő áruházláncnak ez lesz az első ilyen elnevezésű üzlete a fővárosban, amelyet hamarosan két másik követ. Az élelmiszerboltban közel négyszáz, hagyományos romániai receptek alapján készült termék közül válogathatnak a vásárlók zöldség és gyümölcs, tej-, hús- és sütőipari termékek, édességek, italok kategóriában.

Az üzletnyitásról szóló hír azért érdemel említést, mivel az ellen minden bizonnyal nem emelt kifogást a fogyasztóvédelmi hatóság. Emlékezetes viszont, hogy a hivatal Kovászna megyei kirendeltsége februárban arra kötelezett egy hentesárut forgalmazó székelyudvarhelyi céget, hogy kézdivásárhelyi boltjában cserélje ki „székely ízek” feliratú árucímkéit.

A háromszéki fogyasztóvédelmi hivatal ugyanis kihágásnak tekintette, hogy a társaság „székely ízek” felirattal forgalmazta hentesáruit. Sőt Mircea Diacon, a fogyasztóvédelmi hivatal főfelügyelője kifejtette, nem léteznek „székely” ízek, szerinte ugyanis egy élelmiszer édes, keserű vagy savanyú lehet. Diacon úgy vélte, élelmiszereken nem helyénvaló a székelyekre vonatkozó hivatkozás használata.

„Ön, gondolom, kóstolt már székelyt, és tudja, hogy milyen a székely íz” – jelentette ki az MTI-nek a fogyasztóvédelmi hivatal vezetője, aki ugyanakkor arra már nem kívánt reagálni, hogy az egyik áruházlánc (történetesen a Mega Image) viszont „román ízek” feliratú termékcsaládot forgalmaz.
 

Hirdetés