100 nap után szívatják a Facebook-elnököt

Há' mi vagy te, Klaus? Pünkösdi király? Bújj elő a fészbukkból, és intézd az ország ügyeit!
Hirdetés

Az elnöki mandátum első száz napja után Klaus Johannis Facebookos támogatói azt vetik az elnök szemére, hogy túl közeli kapcsolatot ápol Victor Ponta kormányfővel, nem vesz részt a belpolitikai életben, aláírta Eugen Teodorovici pénzügyminiszteri kinevezését, de furcsa mód azt is, hogy a Facebookot tette meg fő kommunikációs csatornájává.

Johannis cotroceni-i 100 napja után előbb egy videót tett közzé a Facebookon, melyben kipipálta fő mandátumeleji lépéseit. A videónak 290.238 látogatója volt, 28.488 lájkkal és 2.750 kommenttel. Az Adevărul áttekintette a támogatók által Klaus Johannisnak küldött üzeneteket, és az a következtetés vonta le, hogy a közvélekedés egybeesik az internetezők elégedetlenségeivel, a legtöbb kommentár ugyanis bírálja Klaus Johannis elnököt. Meglepő módon a legtöbben éppen azt vetik Johannis szemére, hogy úgy döntött, inkább a Facebookon keresztül kommunikál, és kevésbé a hivatalos csatornákon.

„Elnök úr, a vörös pestis alternatívájaként szavaztunk önre. Megértjük, hogy Románia érdekében együtt akar működni a politikai ellenfelekkel, de csak egy Facebookon keresztüli kommunikálást látok, semmi többet. Védje meg a román demokráciát, Elnök úr! Ítélje el nyilvánosan a pészédés (PSD) visszaéléseket, menjen el a tévékbe, ne csak online legyen jelen. Jól VÉGZETT, nem szóbeli munka kell!, üzente az egyik Facebookos támogatója.

Klaus Johannis hivatalos Facebook-oldalán több ilyenfajta hangvételű üzenet is van. „Kommunikáljon kevesebbet a Facebookon. Nem mindenki tudja ezt olvasni, és ez egy kicsit lekezelő”, tanácsolja interneten egy másik felhasználó az elnöknek. „100 napja csak Facebookon áll szóba az országgal”, állapítja meg valaki más.

„100 napnyi mandátum = 100 napnyi posztolás”,

így hangzik egy másik komment. „Ön szerint mire való Cotroceni-ben az elnöki pulpitus? Miért nem onnan beszél a nemzethez? Miért kerüli a sajtó és implicit módon a Román Nép kérdéseit??? Miért viselkedik Fantom Elnökként?”, kérdi egy másik.

„Egy élő személyt akarunk a politikában”

Csaknem ugyanilyen sokan nem értik, miért nem szokott reagálni minden „breaking news”-ra. „Dan Şova esetében elég nehezen, és nem túl határozottan reagált. Megértem, hogy nem akar olyan lenni, mint Băsescu, de ha ez azt jelenti, hogy csak fogadásokon vesz részt, és szépen akar viselkedni, akkor kár az egészért. Ön nem király, hanem elnök. Vagyis az ön tisztsége nem jelképes, dorgálja az elnököt egyik támogatója. „Akár tetszik önnek, akár nem, az önre szavazók tetteket várnak, jeleket arra, hogy ön élő személyiség a politikában, nemcsak holmi fényképeken van jelen egy Facebook-oldalon, melyet olyan valaki kezel, akit ezért fizetnek”, vélekedik egy másik felhasználó.

Másokat a Victor Pontával fenntartott kapcsolat zavar, akik azért is pecsételtek Klaus Johannis neve mellé, hogy elkerüljék Victor Ponta elnökké választását. „Számunkra, akik önre szavaztunk, teljes a csalódás, tekintettel milyen bundái vannak Pontával az utóbbi időben. Nem olyan elnököt akarunk, aki elbarikádozza magát Cotroceni-ben és egyetlen szót sem szól, amikor a Ponta-kormány azt tesz ezzel az országgal, amit csak akar! Sajnos, nem volt választásom, és önre szavaztam, most pedig teljes csalódást okoz azzal, amit az ország élén tesz. Nem akarjuk, hogy az USL-é legyen a hatalom! Ezért szavaztunk önre!”, így hangzik egy másik csalódott ember véleménye.

„Az első lépéseket Pontával teszi”

„Úgy tűnik, hogy az első lépéseket pont a PSD-vel és Pontával teszi, de masszívan kimarad a közéletből, és inkább kontraproduktívnak tűnik”, ez egy másik komment. „Kezdesz csalódást okozni, az emberek nagy reményeket fektettek beléd. Úgy tűnik, lassan-lassan elkezdtél együttműködni Pontával, és ez sehova sem vezet. Azért választottalak, mert működőképes kormányt akarok, azt akarom, hogy dolgozzanak a közigazgatás szintjén”, írja a Ştefan Istvan nevű kommentelő.

Hirdetés

A Facebookos hívek azt is Klaus Johannis szemére vetették, hogy aláírta Eugen Teodorovici pénzügyminiszteri kinevezését, aki szenátorként a szociáldemokrata Dan Şova letartóztatása ellen szavazott. Nem azért szavaztam önre, hogy pont azt nevezze ki miniszternek, aki letagadta mindazt, ami a diaszpórában történt, pont azt, aki szisztematikusan a mentelmi jogok felfüggesztése ellen szavaz. Mennyire hiteles ma még a Parlament? És a szenátus?”, kérdezi egy másik kommentelő.

Megjegyzendő, hogy az üzeneteket némi fenntartással kell kezelni, tekintettel arra, hogy egyes információk szerint, számos üzenetet valójában egyes pártok bértollnokai írnak éppen azért, hogy besározzák a politikai riválisaikat, de a legtöbben jóhiszemű támogatók, akik objektív módon fejezik ki meggyőződéseiket.

Másfélmillió támogató

Múlt kedden volt 100 napja, hogy Klaus Johannis a Cotroceni-palotába került, és ebből az alkalomból sajtókonferenciát tartott, melyen sikerült meglepnie az újságírókat, mert megválaszolta a december 21-e óta felhalmozódott kérdéseket. Az újságírók arra is kíváncsiak voltak, hogy miként viszonyul Klaus Johannis a számos bírálathoz, melyek többek között a Facebookos „hívektől” is érkeztek, ahogy Klaus Johannis a virtuális támogatóit nevezi.

Sőt, az elnök félbe is szakította azt újságírót, aki azt mondta, hogy a Facebook-oldalán több mint egymillió támogatás van, leszögezve: „Másfélmillió van”. Johannis azt üzente az internetezőknek, hogy odafigyel a bírálataikra, és megpróbálja azokat figyelembe venni, ha jogosak. „Bárki hibázhat, és ha híveim bírálnak és igazuk van, igyekszem helyesbíteni”, mondta Johannis.

Erre a témára kitért a sajtó egy másik képviselője is, aki azt kérdezte az elnöktől, mit üzen azoknak a románoknak, akik már nem annyira lelkesek, mint november 16-án. „Nem az volt a benyomásom, hogy elvesztették a reményt. Úgy hiszem, legalábbis én ezt olvasom ki a felmérésekből, hogy mellettem állnak, és együtt nemcsak reménykedünk, hanem lépéseket is teszünk azért, hogy átültessük a gyakorlatba”, válaszolta az elnök.

A Facebook-elnök

Klaus Johannis a legnagyobb online közösséggel rendelkező európai vezető, a legtöbb politikai marketing-szakértő pedig azt állítja, hogy a PNL elnökjelöltje az online-mozgósítás révén került az ország élére. Johannis Cotroceni-be kerülése után is megpróbálta aktívan tartani ezt a területet, nagyjából ugyanolyan ütemben közölve üzeneteit a Facebookon, mint az elnökválasztás előtt.

Hirdetés