Kis mozgás estére

Pilinszkys intimitás szöveg nélkül: a vajdasági Nyári Mozi Színházi Közözség a kolozsvári színházban.
Hirdetés

Két előadással vendégszerepel Kolozsváron április 7-én, kedden a szabadkai Nyári Mozi Színházi Közösség. A Vajdaságot a színházi világban általában a minőségi kísérletezéssel azonosítják, ebbe a trendbe illeszkedik a Kolozsváron látható két mozgásszínházi produkció is.

Five for Two

1973-ban Pilinszky János Párizsban tartózkodik. Megbetegedik, és barátjának menyasszonya, Sheryl Sutton, Robert Wilson színésznője ápolja. Naponta visz ételt a költőnek, teát főz, megigazítja a lázas költő párnáit. A találkozások és Robert Wilson előadásainak hatására születik meg a Beszélgetések Sheryl Suttonnal című írás, egy esszéregény-dialógus a színházról, a csendről, az emberi kapcsolatokról, egy új formáról. 
 
Tolnai Ottó 1984-ben találkozott Sheryl Suttonnel New Yorkban, s ebből a találkozásból született az a prózavers, amely még nincs befejezve, de további fogódzót adott a két táncos alkotómunkájához. Előadásuk Sheryl és Pilinszky a költő által fölvázolt kapcsolatát bemutató és megmutató tánc Szelevényi Ákos zenéjével kísérve, amely a természet hangjait is beemeli a kompozícióba.

Együtt

Az Együtt annak az előadásciklusnak a második része, amely a párkapcsolat problémájával foglalkozik, annak különböző fázisaiban. Az első darab az Antal Attila szövege alapján és rendezésében készült Monológ című előadás volt, amely egy olyan férfi szerelmi vallomását dolgozta fel, aki képes volt beszélni az életében meghatározó élményként megmaradt csalódásáról.
 
Az Együtt ennek a szerelmi kapcsolatnak a továbbgondolása, egy olyan helyzetben, ahol az meg is valósult: a férfi és a nő együtt vannak, élik a szerelmet. Mégis, mi akadályozza együttlétüket? Fel tudják-e használni kapcsolatukat, hogy valamit közösen hozzanak létre? Melyik az a pillanat, amely örökké tarthatna? Miért kell megszakítani?
 
A két vendégelőadásra jegyek vásárolhatók a színház jegypénztárában, naponta 10-13 és 16.30-18.30 között (tel.: 0264-431 986 – figyelem, megváltozott a telefonszám!), valamint a www.biletmaster.ro oldalon.

Hirdetés