Újabb forgalomkorlátozások a Székelyföldön a húsvéti tél miatt

A húsvétolni igyekvőket télies útviszonyok várják.
Hirdetés

Újabb forgalomkorlátozásokat vezettek be pénteken hajnalban a székelyföldi hágókon a havazások miatt. A Csíkszeredát Székelyudvarhellyel összekötő 13A jelzésű országúton, valamint a Maroshévízt Borszékkel összekötő 15-ös országutat is lezárták a 7,5 tonnát meghaladó gépjárművek előtt. Az utóbbi útszakaszon péntek reggel azonban már feloldották a korlátozást.

Adrian Pănescu, a Hargita megyei prefektusi hivatal kancelláriavezetője a hírügynökségnek elmondta, a korlátozásokkal azt próbálják elkerülni, hogy a nehéz gépjárművek elakadjanak, és torlódást okozzanak a hegyi utakon. Az illetékes elmondta, hogy éjjel két órától 11 hókotró takarítja és sózza a megye országútjait. Ennek ellenére Hargita megye valamennyi országútját 2-3 centiméteres friss hó borítja, és az utak megtisztítását az erős szél nehezíti, mert újabb és újabb hótorlaszokat képez.

A legvastagabb hóréteget péntek reggel a Parajdot Gyergyószentmiklóssal összekötő országút által is érintett Bucsin-tetőn mérték. Itt a szerda óta lehullott hóréteg vastagsága eléri a 75 centimétert. A Bucsin-tetői meteorológiai állomáson mínusz hét fokot mértek péntek hajnalban.

A rendőrség útügyi információs szolgálata által közzétett adatok szerint a Máramaros megyei hágók is havasak. A Gutin-hágón átvezető, Nagybányát Máramarosszigettel összekötő 18-as országútra szintén nem hajthatnak fel a 7,5 tonnát meghaladó járművek.

A romániai szabályok szerint a hóval borított utakon csak téli gumiabroncsokkal felszerelt gépkocsik közlekedhetnek. A szabályt megszegő gépkocsivezetőkre 195 és 292 lej közötti bírság róható ki.
 

Hirdetés