Nem a sertésinfluenza ölt Udvarhelyen

És járványról sincs szó. Azért nem árt óvatosnak lenni.
Hirdetés

A korábbi híresztelésekkel ellentétben nem sertésinfluenza, hanem más típusú influenza okozta annak a két férfinak a halálát, akik néhány napja hunytak el a székelyudvarhelyi kórházban. Lukács Antal igazgató a Székelyhon hírportálnak elmondta: az 50–60 év közötti férfiak tüdőgyulladás, illetve légzési elégtelenség miatt, legyengült szervezettel kerültek kórházba. Rövidesen mindkettőjüket az intenzív osztályra vitték, ahol tovább romlott állapotuk, ezért lélegeztető gépre kapcsolták őket.

A betegek szervezete nem reagált a kezelésre, ezért kenetmintát vettek tőlük, ezeket pedig a bukaresti Cantacuzino Intézet laboratóriumába küldték elemzésre. A bukaresti szakemberek megállapították, hogy mindkét páciensnél az A-típusú influenzavírus H1-es altípusa okozta a betegséget, az eredményeket azonban csak napokkal azután küldték vissza a székelyudvarhelyi kórházba, hogy a két férfi elhunyt. A sertésinfluenzát okozó H1N1 egyébként ugyancsak az A-típusú influenzavírus altípusa.

Lukács Antal hangsúlyozta: nincs szó járványról, ennek ellenére a kórház több óvintézkedést is bevezetett az eset nyomán: a vezetőség például arról döntött, hogy ezentúl a legkisebb gyanú esetén is a Cantacuzino Intézetbe küldik a betegektől vett mintákat. Emellett korlátozták, illetve szigorították a beteglátogatást: egyes részlegekre csak orvosi engedélylyel léphetnek be a látogatók, egy páciens pedig csak egy hozzátartozót fogadhat legfeljebb öt percre. Ugyanakkor kötelezték az egészségügyi maszk viselését, illetve a kézmosást a kórterembe való be- és kilépéskor.
 

Hirdetés